Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zlatavý kousek nebe. Masopustní koblihy třikrát jinak

Jídlo

  6:40
Přestože masopustní veselí vrcholí až tři dny před Popeleční středou (letos 5. března), lidový svátek probíhá v podstatě už od Tří králů. Jeho neodmyslitelnou součástí jsou zlatavé koblihy. Vyzkoušejte je. Server Lidovky.cz vám přináší trio lákavých receptů na tuto tradiční nadýchanou pochoutku.
Koblihy. Ilustrační foto.

Koblihy. Ilustrační foto. foto: Shutterstock

Masopust představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Probíhaly během něj zabijačky, zábavy i svatby. Na stole nesměly chybět klobásy, škvarky, uzené maso, boží milosti, pálenka nebo sladké koblihy.

Klasickou koblihu zná snad každý Čech. Málokdo si ji však udělá doma. Využijte záminky období masopustu a vykouzlete si tuto vláčnou a křupavou pochoutku. Čerstvá a po domácku dělaná je totiž nesrovnatelně chutnější a voňavější než kupovaná. Dá se upéct i v troubě, ale požadované zlatavosti a křupavosti dosáhnete pouze smažením.

Vyzkoušejte masopustní nadýchanou klasiku z džemem, která vám udělá jemný cukrový obtisk až za ušima. Pokud raději "zobáte" během klábosení s rodinou či přáteli, připravte si tvarohové koblihové jednohubky. Tento recept jistě potěší každého, kdo má trochu obavy z kynutého těsta. No a kdo už je přesycen českou smaženou klasikou, může vyzkoušet tu americkou. Donuty polité čokoládou zaručeně zachutnají i tomu největšímu pochybovači.

Masopustní koblihy s džemem

Koblihy. Ilustrační foto.
  • 500 g polohrubé mouky
  • 40 g droždí
  • 70 g cukru krupice
  • 200 ml vlahého mléka
  • 2 vaječné žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli
  • meruňkový nebo rybízový džem
  • rostlinný olej na smažení

Nejprve nechte v hrnku vzejít kvásek. Rozdrobte droždí ve vlahém mléce se lžící cukru. Mezi tím smíchejte v míse mouku, zbytek cukru, rum, žloutky a špetku soli. Až se na hrnku s kváskem vytvoří šedavá čepice, opatrně zapracujte jeho obsah do zbytku surovin. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

Z vykynutého těsta vyválejte asi 2 cm vysoký plát a vykrajujte hrnkem nebo formičkou kolečka. Lžičkou naneste do středu džem a přiklopte ho čistým kolečkem. Kraje pořádně přitiskněte k sobě. Nechte ještě 10 - 15 minut kynout stranou.

Mezitím rozpalte ve vyšším hrnci rostlinný olej. Klaďte do něm koblihy a po chvíli je otočte. Když zezlátnou, vyjměte je a nechte okapat na ubrousku. Vychladlé laskominy posypte vrchovatě cukrem a podávejte.

Tvarohové minikobližky na sádle

Minikobližky. Ilustrační foto.
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 1 prášek do pečiva
  • 60 ml rumu
  • 80 g cukru moučka
  • 2 vaječné žloutky
  • špetka soli
  • sádlo a rostlinný tuk na smažení
  • cukr moučka na obalování

Tyto křehké a nadýchané minikobližky jsou ideálními sladkými jednohubkami na masopustní i jiný sváteční stůl. Recept ocení také ti, kteří se bojí kynutého těsta. Tentokrát si vystačíte s práškem do pečiva.

Na plotnu postavte hrnec a nechte v něm rozpálit vysokou vrstvu sádla. Pokud ho nemáte doma tolik, smíchejte ho s rostlinným tukem. Namočenou rukou tvarujte malé kuličky a klaďte je do horké tekutiny. Případně je trochu pootočte vařečkou, ale nikam neodcházejte. Velice rychle zezlátnou a můžete je vyndavat. Hotové koblížky nechte trochu okapat na ubrousku a ještě teplé obalujte v moučkovém cukru.

Pokud se řídíte heslem "čím sladší, tím lepší" nebo chcete kobližky zkrášlit pro slavnostní příležitost, můžete je po obalení ještě ozdobit cukrovou polevou (viz. fotografie). Smícháte cukr moučka s trochou přepuštěného másla a kapkou mléka a podle vkusu můžete přidat i potravinářské barvivo. A chutná poleva je na světě. Kobližky můžete také polít rozpuštěnou čokoládou a posypat cukrovým zdobením.

Donuty s čokoládovou polevou

Donuty s čokoládou. Ilustrační foto.
  • 500 g hladké mouky
  • 40 g droždí
  • 150 ml vlahého mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 2 vaječné žloutky
  • špetka soli
  • rostlinný tuk na smažení
  • mléčná, hořká nebo nugátová čokoláda na polevu
  • ztužený tuk na polevu
  • cukrové zdobení nebo jiný odstín čokolády na ozdobu

Pokud máte klasické koblihy už "v malíku", zkuste změnu a udělejte si donuty. Tato americká pochoutka je velice podobná české koblize. Nikdy se však neplní. To nejlepší z celé cukrovinky je na vrchu - poleva, která může mít nejrůznější příchutě, barvy a zdobení.

Na donuty nejprve nechte v hrnku vzejít kvásek. Rozdrobte droždí ve vlahém mléce se lžící cukru. Mezitím smíchejte v míse mouku, zbytek cukru, máslo, žloutky a špetku soli. Až se na hrnku s kváskem vytvoří šedavá čepice, opatrně zapracujte jeho obsah do zbytku surovin. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

Z těsta vyválejte asi 4 cm vysokou placku a vykrajujte z ní hrnkem nebo formičkou kolečka. Doprostřed každého udělejte menší kolečko. Vykrájené donuty nehte ještě asi 10 - 15 minut nakynout. Poté je smažte v rozpáleném rostlinném oleji. Z koleček se okamžitě stanou bochánky, které rychle zlátnou. Budete jim muset trochu pomoct a otočit je. Až budou po obou stranách zlatavé (radši tmavší než světlejší), nechte je okapat na ubrousku.

Ve vodní lázni nechte rozpustit nalámanou čokoládu s trochou ztuženého tuku. Když je směs hladká, odstavte ji z plotny a namáčejte v ní jednu stranu donutů. Nakonec je dozdobte cákanci jiného odstínu čokolády, nebo je posypte barevným cukrovým zdobením.

Autor: