- 29. října 2020 5:46
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Pokud vám řepa ve školní jídelně nesedla na sladkokyselo, můžete ji objevovat v dalších kulinárních převlecích. Ať už pečenou, vařenou, ale i na tenoučké plátky krájenou syrovou, či odšťavněnou s lahodném elixíru.
Lepší než ‚mulťák‘ z lékárny. Připravte si doma zelný salát s červenou řepou |
Bulvy řepy obecné patří do kořenové zeleniny z čeledi laskavcovitých a existuje spousta různých kultivarů, které se od sebe liší velikostí, tvarem bulvy či barvou. Narazit tak můžete (zejména na tržištích) na řepu podlouhlou nebo i žlutou, ale existuje i řepa bílá či růžová. Menší a podlouhlé řepy jsou šťavnatější a sladší. Na jaře je těžké narazit v obchodě na pevnou řepu, do které nevtlačíte prst, což je známkou její nevalné čerstvosti či špatného skladování. Za zmínku stojí, že kromě bulvy jsou jedlé i její lehce nahořklé zelené listy s temně fialovými řapíky.
Připojte se ještě dnes a získejte: