130 let
Červená řepa.

Červená řepa. | foto: Lenka Požárová

Premium

Doporučujeme

Zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak, podporuje nervovou činnost. Dobré důvody, proč jíst řepu

Jídlo
  •   5:46

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Je jen jedna surovina, po jejíž přípravě to vypadá, jako byste v kuchyni zrovna někoho zamordovali. Červenou řepu na talíři ani prkýnku totiž neututláte. Co stojí za její vášnivou barvou, chutí a zdravým obsahem? A jak delikátně i nezvykle ji připravit?

Pokud vám řepa ve školní jídelně nesedla na sladkokyselo, můžete ji objevovat v dalších kulinárních převlecích. Ať už pečenou, vařenou, ale i na tenoučké plátky krájenou syrovou, či odšťavněnou s lahodném elixíru.

Lepší než ‚mulťák‘ z lékárny. Připravte si doma zelný salát s červenou řepou

Bulvy řepy obecné patří do kořenové zeleniny z čeledi laskavcovitých a existuje spousta různých kultivarů, které se od sebe liší velikostí, tvarem bulvy či barvou. Narazit tak můžete (zejména na tržištích) na řepu podlouhlou nebo i žlutou, ale existuje i řepa bílá či růžová. Menší a podlouhlé řepy jsou šťavnatější a sladší. Na jaře je těžké narazit v obchodě na pevnou řepu, do které nevtlačíte prst, což je známkou její nevalné čerstvosti či špatného skladování. Za zmínku stojí, že kromě bulvy jsou jedlé i její lehce nahořklé zelené listy s temně fialovými řapíky. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: