130 let
Cibulové čatní se sýrem, tortillové chipsy

Cibulové čatní se sýrem, tortillové chipsy | foto: Zdravé stravování

Doporučujeme

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Cibule zmírňuje kašel a zklidňuje organismus. Vyzkoušejte z ní čatní se sýrem

Jídlo
  •   5:07
Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitamínům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte, ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie zlepšit imunitu.

Další čtyři díly našeho seriálu se věnují látkám, které pozitivně ovlivňují naši imunitu. Tentokrát jsme se zaměřili na „přírodní antibiotika“, jak se jim také někdy říká. Proč bychom měli zvážit zařazení „přírodních antibiotik“do stravy, ačkoliv k nástupu jejich účinku dochází pozvolněji, než je tomu u syntetických variant? K pozitivům patří komplexnost, s jakou působí. Zápolí jak proti bakteriím, tak plísním i virům.

Více receptů najdete zde

Cibule má o něco mírnější účinky než česnek. Pomoci může s odkašláváním, protože uvolňuje a rozpouští hleny. Příznivě působí při zánětech dutin či kašli, jelikož dokáže zklidnit organismus. Cibule má močopudné projevy, a proto se užívá při léčbě močových cest či zánětu ledvin. „Skladování cibule nemá vliv na její antibiotické vlastnosti. Jakmile však cibuli nařízneme, tak do 14 dní její antibiotická moc zmizí. Nejvýraznějšími antibiotickými účinky oplývají šťavnaté druhy cibule,“ upozorňuje Šimková.

Cibulové čatní se sýrem, tortillové chipsy

Suroviny pro 1 porci:

  • 1 velká červená cibule
  • 1 hřebíček
  • červené víno
  • máslo
  • balzamikový ocet
  • cukr
  • sůl
  • pepř

Příloha:

  • oblíbený sýr
  • tortillové chipsy

Postup: Máslo dáme na pánev a při nízké teplotě necháme odpařit tekutinu (zůstane nám jen máselný tuk). Cibuli nakrájíme na proužky, vhodíme na pánev, zasypeme cukrem, chvíli zarestujeme a cukr necháme zkaramelizovat. Podlijeme trochou vína, přidáme hřebíček, dochutíme solí a pepřem podle chuti. Sladkost vyvážíme pár kapkami balzamikového octa. Necháme pomalu redukovat do zhoustnutí. Podáváme se sýrem a tortillovými chipsy.  

Autor: ape