Maliny nejsou jen chutné, jsou také velice zdravé. Obsahují více antioxidantů než jahody či rajčata, jsou plné vitaminu A a C, vápníku a hořčíku. Je dobré maliny konzumovat při horečkách a zánětech, odbourávají také cholesterol.
PSALI JSME: |
Čokoládové muffiny s malinami
Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. Pak smíchejte 200 g hladké mouky s práškem do pečiva, kakaem, lžičkou jedlé sody a 250g mléčné nadrobno nasekané čokolády. V jiné misce ušlehejte dvě vejce s vaničkou zakysané smetany, přidejte cukr a 100g rozehřátého másla. Obě směsi smíchejte a vmíchejte celé maliny. Poté naplňte jednotlivé formičky na muffiny, vložte do trouby a pečte zhruba dvacet minut.
Malinová roláda
Nejdříve našlehejte cukr a vejce ve vodní lázni, přisypte pudinkový prášek a ze směsi vyšlehejte hustou pěnu. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva, mandle a vodu. Těsto rozetřeme na plech (použijte pečící papír) a v troubě pečte asi deset minut a poté nechte placku vychladnout. V misce smíchejte smetanu, cukr a bílou čokoládu nalámanou na kousky. Směs necháme vychladit a poté ji natřeme na korpus. Navrch nasypeme maliny, stočíme do rolády a necháme v lednici přes noc.
Ostružino-malinová zmrzlina
Na malinovou zmrzlinu budeme potřebovat jen maliny, ostružiny, cukr a smetanu. V misce smícháme smetanu s cukrem a přidáme šťávu z půl kilogramu malin a ostružin. Směs rozmixujeme a nalijeme do menších nádob. Necháme v mrazáku alespoň dvanáct hodin.
Tvarohové knedlíky s malinami
Nejdříve nechte změknout máslo a teprve potom jej smíchejte s krupicí, vejcem, hladkou moukou a tvarohem. Pomalu vypracujte těsto a nechte jej odležet alespoň hodinu v lednici. Potom těsto vyválejte a odkrojte plátky - do těch obalte čerstvé maliny. Knedlíky vařte zhruba čtyři až pět minut v mírně osolené vodě. Ve chvíli, kdy jsou hotové, samy vyplavou na hladinu. Na talíři knedlíky přelijte rozpuštěným máslem a nastrouhaným tvarohem.
Malinová marmeláda
Očištěné maliny pomalu smícháme s vodou a cukrem a vaříme je necelých deset minut. Přidáme pektin (stačí male množství) a citronovou šťávu, pokud chcete marmeládu ovonět, přidejte také celou vanilku. Pakliže při zkoušce tuhne (na malý vychlazený talířek kápneme trochu marmelády, abychom zjistili jestli tuhne), můžeme ji plnit do sklenic.