Neděle 6. prosince 2020svátek má Mikuláš 5 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Zmrzlina ze slaniny? Už 15 let vyrábí Blumenthal krkolomné pokrmy

Heston Blumenthal uplatňuje vědecký přístup k vaření. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Heston Blumenthal uplatňuje vědecký přístup k vaření. | foto: Reprofoto

AYLESBURY/PRAHA Vědecký přístup k vaření popsaný jako kulinární alchymie uplatňuje ve svém podniku Heston Blumenthal. Slavný britský kuchař-samouk vymýšlí dosud nepředstavitelné pokrmy jako je zmrzlina ze slaniny s vejci či šnečí porridge. Jeho restaurace The Fat Duck ve vesnici Bray v hrabství Berkshire je už 15 let světovou raritou a několik kritiků ji označilo za nejlepší na světě. Otevřena byla v srpnu 1995.

Blumenthala proslavily jeho experimenty. Specializuje se na ultra pomalou přípravu jídel v mírnější teplotě, která ponechává potravě větší šťavnatost a čerstvost. Špičkové kuřátko z Bresse tak peče při 60 stupních Celsia 24 hodin; v mase tak prý zůstane naprosto všechna šťáva.

Mrkvový karamel, petrželové cereálie a losos v lékořici
Jeho proslavená zmrzlina z vajec a anglické slaniny se podává na různých ovocných pyré. Krkolomné dílo, které mu vychází jako správná zmrzlina ne slané, nýbrž sladké. Na degustačním výběru roztodivných chodů jeho restaurace se skví mrkvový karamel, petrželové cereálie či losos v lékořici.

Blumenthalova kniha Hledání dokonalosti a stejnojmenný televizní pořad z něj učinily kultovní postavu. Jeho restaurant má tři michelinské hvězdičky a pravidelně se umisťuje na předních místech světového žebříčku. A britská královna mu udělila Řád britského impéria.

Co je základem Blumenthalovy kuchyně? Vezme několik obyčejných jídel a dovede je k dokonalosti, přičemž používá vědecké metody. Když například chce čokoládovou pěnu s mnohem většími bublinami, připravuje ji v uzavřené sklenici, kde mu je pomůže vytvořit podtlak.

Záhada, která má rostoucí sledovanost
Též rád zkoumá všechny smyslové aspekty jídla, včetně zvukového, například křupavost, kterou pokládá za důležitý prvek dobře provedeného pečení nebo grilování. Se sluchátky na uších, napojen na sofistikované přístroje, pak vymýšlí, jak tento křupavý zvuk při požívání pokrmů ještě zesílit.

Blumenthal je pro mnohé záhadou, ale jeho televizní pořady, kde rozebírá jednoduchá jídla do mrtě, aby je pak zase složil dohromady v mnohem nečekanější, zato dokonalé podobě, mají rostoucí sledovanost.

Na příkladu párků s kaší či hamburgerů nutí k přemýšlení, jak a proč jídlo funguje a proč lidem přináší potěšení. Upozorňuje na příčinné vztahy mezi kvalitou surovin, způsobem přípravy a celkovým výsledkem.

Mnohé z jeho kulinářské filozofie, včetně kréda, že jídlo je zážitek mnoha smyslů, lze také vyčíst na nevšedních internetových stránkách jeho podniku.

,

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

David Sedmera | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Měření teploty u vstupu do pardubické nemocnice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

Hledáme 30 maminek, které vyzkouší nové mluvící hračky od Fisher-Price
Hledáme 30 maminek, které vyzkouší nové mluvící hračky od Fisher-Price

Ve spolupráci se světoznámým výrobcem hraček Fisher-Price hledáme testerky s malými dětmi, které chtějí vyzkoušet nové mluvicí hračky Linkimals.