Sobota 27. února 2021svátek má Alexandr 1 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Znáte koložvárku? Připravte si doma zapékané zelí

Koložvárka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Koložvárka | foto: Martina Schmidtová

Koložvárkou - tedy zapékaným zelím začíná zimní chladné období. Kdyby toto jídlo znal pan Jamie Oliver, nazval by jej (nebo alespoň zařadil) do kategorie tzv. „Comfort food“ neboli jídlo, které když konzumujete, cítíte se fantasticky. Je vám teplo na duši. A koložvárka je přesně taková. Je to sice u nás spíše zimní jídlo, ovšem vůbec nevadí, pokud jsi jej připravíte také v jakékoli jiné roční době, protože je prostě skvělé

Koložvárka

  • 1 kg vepřového masa
  • 2 středně velké cibule
  • 1 kg kyselé (sudové) zelí
  • 1 noha klobásy (asi 200 g)
  • 3 dcl rýže
  • 1/2 litru kysané smetany
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • cca 3 lžičky červené sladké papriky
  • pepř
  • sůl
  • olej

Přípravu začněte masem, to se vaří nejdéle. Maso si nakrájejte na menší kostky. Nakrájejte si také cibuli a dejte ji osmahnout na olej, když je hotová přidejte maso, opepřete, osolte, přidejte papriku a pepř. Jakmile je maso poloměkké přidejte klobásu pokrájenou na kolečka. Maso stále podlévejte, abyste měli dost šťávy. Přikryté duste do změknutí masa, což může trvat hodinu a půl, (závisí od velikosti masa).

e. Já používám šťávu z masa na vymazání dna zapékací mísy nebo misek. Na spodek...
Koložvárka

V pánvi s hrubším dnem (nebo v hrnci) si na oleji osmažte a poduste kyselé zelí, které jste předtím dali okapat. Pokud je zelí velmi kyselé, propláchněte jej vodou. Zelí pak dochuťte solí a mletým kmínem. Duste do poloměkka. Rýži si uvařte obvyklým způsobem – jeden díl rýže a dva díly vody, osolte. Když je rýže, maso i zelí hotovo, začněte vrstvit do pekáče. Já používám šťávu z masa na vymazání dna zapékací mísy nebo misek. Na spodek dám zelí, na to vrstvím maso a klobásky, pak rýži a na vrch zakysanou smetanu. Před tím než přidáte rýži, můžete přidat také šťávu z masa, aby to bylo správně šťavnaté.

Takto připravené mísy vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékejte cca 45 min. Tak dlouho, aby vrch začal hnědnout. Taková jednoporcová varianta je ideální i do práce nebo na piknik. Koložvárka chutná i studená, samozřejmě ...

Recept pro KitchenAid.cz připravila Martina Schmidtová z blogu tinajedoma

Pýchu dnes nazýváme zdravým sebevědomím, promlouvá k lidem profesor Kašparů

Lékař, psychiatr, vysokoškolský profesor a řeckokatolický kněz Jaroslav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedm hlavních hříchů jsme si přejmenovali. Z neřestí jsme vytvořili ctnosti, a tak se možná není čemu divit, že se...

Jako žena jsem byla ve Vatikánu poněkud výrazná, vzpomíná farářka Kopecká

Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve československé husitské | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Svým vzhledem působí rozruch na mnoha místech, dokonce i ve Vatikánu. Je mladá, krásná a hlavně progresivní. Život...

Velký horoskop pro rok 2021: Čeká nás klidnější rok, který poodhalí budoucnost

Ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Po výjimečném roce 2020, kdy se na nebi setkali všichni velcí astrologičtí hráči jako Pluto, Saturn a Jupiter ve...

Napište deníček o lásce a vyhrajte láhev prosecca
Napište deníček o lásce a vyhrajte láhev prosecca

Romantika, trapas, legrace, vášeň, sex… to všechno možná máte spojené se vzpomínkou na nějakou svou lásku. Pojďte se o svůj příběh podělit s...