Pátek 6. prosince 2019svátek má Mikuláš -4 °C polojasno Předplatné LN
18. ledna 2017 6:45 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Znáte koložvárku? Připravte si doma zapékané zelí

Koložvárka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Koložvárka | foto: Martina Schmidtová

Koložvárkou - tedy zapékaným zelím začíná zimní chladné období. Kdyby toto jídlo znal pan Jamie Oliver, nazval by jej (nebo alespoň zařadil) do kategorie tzv. „Comfort food“ neboli jídlo, které když konzumujete, cítíte se fantasticky. Je vám teplo na duši. A koložvárka je přesně taková. Je to sice u nás spíše zimní jídlo, ovšem vůbec nevadí, pokud jsi jej připravíte také v jakékoli jiné roční době, protože je prostě skvělé

Koložvárka

  • 1 kg vepřového masa
  • 2 středně velké cibule
  • 1 kg kyselé (sudové) zelí
  • 1 noha klobásy (asi 200 g)
  • 3 dcl rýže
  • 1/2 litru kysané smetany
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • cca 3 lžičky červené sladké papriky
  • pepř
  • sůl
  • olej

Přípravu začněte masem, to se vaří nejdéle. Maso si nakrájejte na menší kostky. Nakrájejte si také cibuli a dejte ji osmahnout na olej, když je hotová přidejte maso, opepřete, osolte, přidejte papriku a pepř. Jakmile je maso poloměkké přidejte klobásu pokrájenou na kolečka. Maso stále podlévejte, abyste měli dost šťávy. Přikryté duste do změknutí masa, což může trvat hodinu a půl, (závisí od velikosti masa).

e. Já používám šťávu z masa na vymazání dna zapékací mísy nebo misek. Na spodek...
Koložvárka

V pánvi s hrubším dnem (nebo v hrnci) si na oleji osmažte a poduste kyselé zelí, které jste předtím dali okapat. Pokud je zelí velmi kyselé, propláchněte jej vodou. Zelí pak dochuťte solí a mletým kmínem. Duste do poloměkka. Rýži si uvařte obvyklým způsobem – jeden díl rýže a dva díly vody, osolte. Když je rýže, maso i zelí hotovo, začněte vrstvit do pekáče. Já používám šťávu z masa na vymazání dna zapékací mísy nebo misek. Na spodek dám zelí, na to vrstvím maso a klobásky, pak rýži a na vrch zakysanou smetanu. Před tím než přidáte rýži, můžete přidat také šťávu z masa, aby to bylo správně šťavnaté.

Takto připravené mísy vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékejte cca 45 min. Tak dlouho, aby vrch začal hnědnout. Taková jednoporcová varianta je ideální i do práce nebo na piknik. Koložvárka chutná i studená, samozřejmě ...

Recept pro KitchenAid.cz připravila Martina Schmidtová z blogu tinajedoma

Lidovky.cz
Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Ranč Zorro pedofilního milionáře Jeffreyho Epsteina v poušti v Novém Mexiku,... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Sexting | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Členové saudských speciálních sil během zásahu ve Velké mešitě v Mekce. (1979) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!