Středa 25. listopadu 2020svátek má Kateřina -2 °C mlha Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Znovu otevřená cukrárna Myšák: domácí chlebíčky i klasické české zákusky

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici... | foto: Filip Šlapal

Do cukrárny Františka Myšáka ve Vodičkově ulice chodily po desetiletí pražské rodiny vážené osobnosti. Jeho sladkosti mlsal Oldřich Nový nebo Ema Destinnová, dort od Myšáka měl na své narozeninové oslavě i prezident Masaryk. Vyhlášené zde byly rovněž zmrzlinové a šlehačkové poháry. Na tuto tradici chce nyní navázat znovuotevřená cukrárna, kterou otevřelo Ambiente.

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici...
Nová cukrárna patřící pod hvězdu Ambiente bude na stejném místě jako cukrárna...

„Podnik provozují lidé z Café Savoy. Budou dodávat sladkosti ze svojí cukrárny a také se pokusí obnovit některé původní receptury cukrárny Myšák,” říká spolumajitel podniků Ambiente Tomáš Karpíšek. 

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Nabídne klasické české zákusky, dorty i poháry a doplní je snídaněmi a výběrovou kávou. Nová cukrárna patřící pod hvězdu Ambiente bude na stejném místě jako cukrárna Františka Myšáka, která zde otevřela v roce 1911.

Znovu otevřená cukrárna Myšák: domácí chlebíčky i klasické české zákusky

Vizuální identitu cukrárny navrhlo Studio Najbrt. „Když se nám dostala do ruky historická fotografie výlohy cukrárny Myšák, bylo nám hned jasné, že nebudeme chtít tvořit úplně novou značku, ale pokusíme se o facelift,” vysvětluje Marek Pistora ze Studia Najbrt.

Logo vychází z ručně psaného nápisu a odkazuje k meziválečné tradici české typografie. Barvy jsou inspirovány surovinami na pečení – vanilkou a čokoládou – a doplňuje je zlatý akcent připomínající historický interiér cukrárny s tehdy módními orientálními prvky.

Interiér navržený architektkou Terezou Froňkovou respektuje původní vzhled kavárny z dvacátých let minulého století. „Spodní patro cukrárny je zrekonstruované ve spolupráci s památkáři, nahoře ale nezbylo vůbec nic, protože dům před deseti lety spadl a zůstala jenom fasáda,” vysvětluje architektka. „Původně jsme chtěli jednoduchou, až funkcionalistickou kavárnu, ale vycházíme z původního interiéru, a tak jsme tam potřebovali trochu dekoru i kýče,“ dodává Froňková.

Cukrárna Myšák

Mezi originální recepty cukrárny patřily pomerančové placičky a karamelový krém. Stálicemi nabídky byly tzv. ledovky, indiánky, trdlovec (těsto opékané na rožni) nebo ovoce z marcipánu. Za první republiky pekli cukráři v Myšákovi všechno domácí, kupovali pouze čokoládu. Například ovoce na zimu sami zavařovali. Cukrárna fungovala pod taktovkou rodiny Myšáků do konce války, pak byla úředně zavřena. Největší rána přichází po únoru 1948 – podnik byl znárodněn a přítomnost rodiny Myšáků se stala nežádoucí.

Historická fotografie interiéru

Ekonomika výrazně klesne, musíme omezit podporu byznysu, říká Rusnok

Jiří Rusnok (19. října 2020) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Snaží se zachovat chladnou hlavu a Čechům slibuje, že inflace, která je nejvyšší v Evropě, výrazně klesne. Guvernér...

Dnes vidím jen urážky a hněv. S tím se těžko žije, říká Jiřina Bohdalová

Jiřina Bohdalová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nenechá se zastavit ani pandemií. Když nemohla na jaře hrát, začala Jiřina Bohdalová (89) mezi vařením a starostí o...

Vyplatí se kupovat autodíly na AliExpressu? Otestovali jsme jejich kvalitu

Stránky AliExpress jsou dostupné v mnoha jazycích. Objednávku můžete poslat i... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Prostřednictvím internetové stránky AliExpress jsme dovezli vybrané náhradní díly a automobilové doplňky. A pak jsme je...