K otevření této rubriky mě inspiroval dopis z mé webové poradny: „Dobrý den, plně se přikláním k používání sezonních potravin a potravin pěstovaných u nás. Mám ale problém: jaké zeleninové saláty dělat v zimě? Nechce se mi kupovat papundeklová rajčata ze země, kam nikdy nepojedu ani na dovolenou. Poradíte prosím? Vendula.“
Husákova dieta | |
Lokální a sezonní strava tak trochu připomíná jídlo, na kterém jsme vyrůstali v 70. a 80. letech. Bez kubánských pomerančů, samozřejmě... | |
Zelenina, která vám umožní zimu ve zdraví přežít: | |
Mrkev Celer Petržel Pastinák Ředkev Červená řepa Pórek Cibule |
Česnek Čočka Fazole Čekanka Křen Kapusta Zelí |
Moje rada zní: vraťte se ke kořenům, a to doslova. Kořenová zelenina jako mrkev, celer, petržel, ředkev a křen mohou být základem vaší zimní diety. Mrkev nabízí mnohem více lákavých možností, než se zdá. Taková krémová mrkvová polévka s voňavým zázvorem, salát ze strouhané mrkve po marocku s česnekem, sekanou listovou petrželí, citronem a olivovým olejem nebo slaďounká, na skus udušená mrkev s hráškem, kousky brambor a kuřete jsou přece skvělá jídla, která jmenuji za všechny možné. Opravdu úžasný je celer nakrájený zasyrova a smíchaný s majonézou na způsob francouzské remulády, jinak ovšem nezapomeňte vrhnout kořenovou trojkombinaci spolu s cibulí pod nejrůznější dušená masa, třeba do boloňské omáčky.
Možná, Vendulo, namítnete, že tohle přece není žádná zelenina, alespoň ne tak, jak jsme se ji naučili chápat v souvislosti s racionální stravou: syrová a čerstvá. Zavolala jsem pro jistotu i doktorce Vlaďce Strnadelové z Institutu celostní medicíny, která se sezonní a lokální stravou zabývá. Vzkazuje vám, že syrovou zeleninu klidně můžete v zimě vypustit. Dokonce byste prý měla!
Zatímco lidé žijící v teplejším podnebí potřebují svůj organismus víc ochlazovat, což jim umožňuje konzumace tropického ovoce nebo syrové zeleniny, lidé žijící v chladnějších oblastech potřebují naopak organismus zahřívat. Proto se v našem jídelníčku objevuje více masa, tuků a polévek. Doktorka Strnadelová mi řekla: „Budeme-li jíst v zimě větší množství tropického ovoce a zeleniny ve snaze o dodržení zdravé životosprávy, imunitní systém si tím naopak oslabíme, organismus nadměrně ochladíme a paradoxně budeme častěji nemocní. Nehledě na neschopnost tyto potraviny dostatečně strávit a využít v nich obsažené živiny.“
V zimě určitě přijde k chuti i pórek (třeba podušený se smetanou a muškátovým oříškem k rybímu filé na másle), cibule a šalotka (co takhle skvělé slané cibulové koláče se skleničkou bílého vína?), nakládané zelí (věřte mi, že nikdy jindy neoceníte chuť segedínského guláše a zelňačky tolik jako právě teď) a samozřejmě luštěniny: cizrna (navařte jí více do mrazáku a přidávejte do zeleninových polévek), fazole a čočka (zkuste italskou verzi čočkové polévky s rajčatovým pyré z konzervy, tymiánem, slaninou a parmazánem). Mým favoritem pro letošní zimu je ovšem červená řepa.
Říkám této stravě Husákova dieta. Když si ji člověk vybere dobrovolně a sám, chutná vlastně moc dobře.