16. srpna 2017 6:10 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Zachraň jídlo: Zpracujte i zbytky masa. Jak na pomazánku rilletes?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse

Hledáte originální způsob, jak uchovat zbytky již tepelně upraveného masa, které máte po večeři v lednici? Vyzkoušejte rilletes. Jedno z nejvděčnějších párty jídel a jako dárek v hezké skleničce potěší každého. Hodí k dobrému chlebu, bagetě, k bramborám nebo třeba do tacos s jemně pokrájenou červenou cibulkou a koriandrem. Podívejte se na video iniciativy Zachraň jídlo.

Můžete tak zpracovat vepřové, kachní a vlastně jakákoli masa. V receptu se uplatní i kosti a kůže, přidají na chuti a navíc využijete i části zvířat, které se často nepoužijí a přijdou vniveč.

Maso je ekologicky nejnákladnější potravina, upozorňuje Zachraň jídlo ve videoreceptu. Jedno kilo vepřového stojí 6000 l vody, což odpovídá asi 188 sprchám. U hovězího masa je to ještě mnohem více. Je proto důležité, naučit se poražená zvířata zužitkovat celá. Dnes umění zpracování pajšlu (vnitřností) nebo dělání ovarů bohužel skomírá.

Vrstvička sádla rilletes konzervuje, vydrží nám v lednici tři týdny až měsíc, pokud potřebujeme delší trvanlivost, skleničky s masem sterilizujeme hodinu až dvě

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




Najdete na Lidovky.cz