Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

ŠÁDA: Zvěřina nebyla a nikdy nebude obyčejné maso

Jídlo

  6:10
Zvěřina má nejčistší a nejzdravější maso v biokvalitě a při jejím zpracování panují přísná zdravotní opatření. To vše činí ze zvěřiny prvotřídní maso po všech stránkách.

Marek Šáda foto: Archiv MArka Šády

Od srpna do prosince trvá lovná sezona většiny tuzemské zvěře. Přesné období záleží na jejím reprodukčním období. Zvěřina je jediné přirozené maso. Zvířata žijí zcela volně v lesích, mají dostatek pohybu a na talíř se dostanou pouze odlovem, přesnou muškou myslivce a následným stopováním jeho psa. 

Zvěřina (ilustrační foto)

Po skolení je potřeba kus co nejrychleji najít a dopravit na zpracování. Společnost Bidfood, největší zpracovatel a dodavatel zvěřinového masa v Česku, vykupuje maso od prověřených mysliveckých spolků tak, aby měla jistotu původu masa z českých lesů a jeho šetrném odstřelu. Po převzetí maso dvakrát veterinárně kontroluje – s kůží a po stažení. Tím je zajištěna naprostá zdravotní nezávadnost masa a všech jeho částí. Maso dodává buď chlazené nebo šokově zmražené na -40 °C, aby se neporušila svalová vlákna.

Marek Šáda

Šéfkuchař restaurace Mlýnec Marek Šáda přijal před půl rokem novou výzvu -  a stal se současně šéfkuchařem v sesterském podniku společnosti Zátiší Group restauraci Bellevue. Marek Šáda se věnuje gastronomii přes 15 let, zkušenosti sbíral v renomovaných tuzemských i zahraničních podnicích. V New Yorku otevíral restauraci jako Head Chef, v San Franciscu absolvoval kurzy vaření se zaměřením na přípravu ryb a mořských plodů na renomovaném kulinářském institutu CIA (The Culinary Institute of America). Před návratem do Čech pracoval ještě v restauraci Acmé v New Yorku pod vedením Madse Refslunda, spoluzakladatele světově proslulé restaurace NOMA v Kodani.

Zdravá zvěřina

Přirozená strava (u většiny druhů rostlinná) a dostatek pohybu ve volné přírodě je důvodem, proč je zvěřinové maso vysoce výživné a zároveň dietní. Obsahuje jemnější svalová vlákna než maso jatečních zvířat a nižší podíl vaziva, takže je lépe stravitelné a i při kratší tepelné úpravě krásně měkké a plné chuti. Vyniká i podílem omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin, které pozitivně ovlivňují nervovou soustavu a oběhový systém a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Jedním z nejoblíbenějších mas je dančí. Má jemnou strukturu s decentním tukovým mramorováním a delikátní chuť. Právě proto jsem zařadil Hřbet z českého daňka do říjnového menu restaurace Mlýnec. Společnost na talíři mu bude dělat kadeřávek, omáčka z černého bezu, celer a dýně. Ke zvěřině se obecně hodí zelenina s výraznou chutí.

A proč jíst zvěřinu? 

  • Je dietní – zvěřinové maso je dietní, obsahuje málo tuku a díky tomu je lehce stravitelné. Hodí se na pečení a dušení.
  • Je zdravá – volně žijící zvěř není krmena žádnými umělými krmivy, během vývoje nejsou bezprostředně použita žádná antibiotika
  • Je chutná – popularita zvěřiny poslední dobou velmi roste nejen u nás, ale v celé Evropě. Je to dáno tím, že se na trh dostává kvalitní zvěřina, která správnou přípravou je neuvěřitelně lahodná.
  • Zvěřina nebyla a nikdy nebude obyčejné maso.
Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...