Úterý 11. května 2021svátek má Svatava 14 °C skoro jasno, občasné bouřky Předplatné LN
Rozhovor Alena Pecháčková

Na jeho nápoj z kombuchy byla dlouhá čekací listina. Pandemie nám paradoxně pomohla, říká Marek Siwy

My jsme jediní, kdo kombuchu studuje z pohledu její mikrobiologické probiotické... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když studoval v Los Angeles, viděl se spíše jako Vlk z Wall Street, pak ho ale zkušenost s kapitálovými trhy přivedla k probiotické kombuche. Opustil...

Domácí tlačenka je delikatesa. Jak na ni poradí foodblogerka

Domácí tlačenka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Co vy a tlačenka? Máte rádi, nebo nemáte? Děláte, nebo jen kupujete? Pokud jste se její přípravy do teď tak trošku báli, zkuste to se mnou. Věřím, že...

Zdravý a rychlý oběd? Rizoto z těstovinové rýže je hotové za dvacet minut

Rizoto z těstovinové rýže s krevetami | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Oběd, jehož příprava nepřesáhne půl hodiny, to je sen každého, kdo pracuje z domova. Kde ale stále brát inspiraci? Zkuste třeba rizoto z těstovinové...

Bílkoviny, minerály i vitamíny. Luštěniny jsou jaře k nezaplacení, připravte si čočkové kuličky s gravy omáčkou

Čočkové kuličky s gravy omáčkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NEVYJEL: Není mléko jako mléko. Vybrat dodavatele není tak snadné

Lukáš Nevyjel | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

To, že dávám přednost kvalitě před kvantitou je o mně známo. Mám prostě rád, když zákazník odchází z restaurace a je spokojený. Stejně si vybírám i...

Depresi si můžete přivodit i nevhodnou stravou. Co jíst, abyste byli v pohodě?

Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Můžeme si jídlem přivodit depresi? Kdo se stravuje pestře a bez výstřelků, nemá se v tomto ohledu příliš čeho obávat. Nevhodně volená strava se však...

Doporučujeme

Bylinková abeceda. Zázvor mírní nevolnosti, posiluje imunitu a podporuje krevní oběh

Zázvor - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nažloutlé pokroucené kořeny zázvoru mají v regálech supermarketů své stálé místo. Že nám zázvor pomůže s nachlazením, to víme. Že patří do asijských...

Křepká křepelka. Připravte ji s tymiánovou omáčkou podle Jana Punčocháře

Křidýlko, nebo stehýnko? U křepelky tahle jindy složitá volba odpadá – každý... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Upéct křepelku je podobně snadné jako připravit kuře, v chuti se jí ale vyrovná jen málokterá drůbež. Křepelčí maso je jemné, křehké a šťavnaté, a...

Recept

Hrušková galetka s mandlovými kousky. Jak na ni podle foodblogera?

Hrušková galetka s mandlemi | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Máte rádi francouzskou kuchyni? Potom si zamilujete hruškovou galetku, kterou můžete podávat třeba i se zmrzlinou. Jak na ni poradí foodbloger...

Recept

Ředkvičková pomazánka. Jak ji připravit podle foodblogerky

Ředkvičková pomazánka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

S příchodem jara se v nabídce obchodů začínají objevovat krásně barevné svazky křupavé svěží zeleniny - ředkviček. Stačí je jen opláchnout a s chutí...

Recept

Tři recepty proti jarní únavě. Strava musí obsahovat železo i zinek, tělo je po zimě vyčerpané

Salát s kuřecím masem, oříšky a malinovým dresingem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nedostatek slunečního záření, změna času i teplot. Na to všechno reaguje lidské tělo a proto se ze začátku jara cítí vyčerpané. Jarní únava opravdu...

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Bojovník proti virům? Zařaďte do jídelníčku křen

Veganská křenová pomazánka, bageta, kedlubna | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitamínům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně...

Jak na pikantní polévku z červených fazolí? Proti nadýmání přidejte trochu tymiánu či saturejky

Pikantní polévku z červených fazolí | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí...

Doporučujeme

Bylinková abeceda. Yva je protizánětlivá a antiseptická, pěstovat se dá i na zahradě

Řebříček obecný neboli yva | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Yva. Nenapadá vás zrovna, o kterou bylinku se jedná? Ujišťuji vás, že ji velmi pravděpodobně znáte – můžete se s ní setkat opravdu kdekoliv. Ano, i...

Recept

Nejvláčnější Sacher. Jak na něj krok za krokem podle Jana Punčocháře

Typický vídeňský dort se tradičně podává s pořádným kopcem ušlehané smetany | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sacher má v sobě něco z kouzla rakousko-uherského mocnářství – a ve Vídni to moc dobře vědí: můžete si ho tam dát doslova v každé cukrárně. Hravě ho...

Bez cukru a přidaných sladidel. Jak na banánový dort podle foodblogerky

Banánový dort | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sladké nepeču a ani moc nejím. Byla jsem ale postavena před výzvu od jednoho „nevěřícího Tomáše“ upéct něco bez cukru a přidaných sladidel. Výsledek...

Tuk bohů a elixír mládí. Ghí se v Česku stalo hitem, nekazí se a je zdravější než máslo

Ghí | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Označuje se za superpotravinu, tekuté zlato či elixír mládí. Prý snižuje cholesterol, a dokonce má napomáhat hubnutí. Koupit ho bylo ještě nedávno...

Doporučujeme

Ferrari v pekárně. Kváskové loupáčky, focaccia a tyčinky, které si musíte rezervovat

Vícezrnný kváskový chléb dělá trávení dobře | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Před třemi lety to začalo pečením v garáži a rozvozem na kole. Před pár měsíci se však manželský pár Antonio a Michaela Carliniovi usadili v kamenné...

Recept

Co se dá vykouzlit ze zbytků? Zkuste španělskou bramborovou tortillu

Španělská bramborová tortilla | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ve španělštině a kulinárně-kulturním prostředí španělsky mluvícího světa znamená slovo tortilla v zásadě dvě věci: původem mexickou placku z...

Doporučujeme

V zahraničí je slavnější než na Moravě. Furt řeším v něčem detaily a lidi tím už štvu, říká vinař Nestarec

Milan Nestarec | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Notnému kusu světa ukázal, kde na mapě leží Česká republika a že tu umíme dělat nejen skvělé pivo. Jeden z nejprogresivnějších českých a moravských...

Doporučujeme

Bylinková abeceda. Vanilka navozuje dobrou náladu a správné zažívání

Vanilka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vanilka nás provází celým rokem – co by byly Vánoce bez vanilkových rohlíčků, Velikonoce bez velikonočního beránka, léto bez vanilkové zmrzliny či...

První zelené lupení. Jak naložit s medvědím česnekem, poradí Jan Punčochář

Aromatický medvědí česnek dobře ladí s jehněčím. Třeba v roládě s jarní... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jaro s sebou přináší i chuť na všechno čerstvé, svěží a zelené – třeba na mladé bylinky. Vylepší nejen chuť a vůni jídla, ale rozzáří ho i svou...

Recept

Děti ho milují. Jak na domácí kečup podle foodblogerky

Domácí kečup | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kečup je tak trochu fenoménem české kuchyně, děti ho milují a nejedna kuchařka ho používá na ochucení jídel při vaření. Nedávno proběhla médii debata...

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Jak a proč užívat ,přírodní antibiotika’?

Dip s pečeným česnekem a piniovými ořechy, fitchléb | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitamínům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně...

HLAVÁČEK: Jak se pozná dobrý kuchař? Medaile, tetování ani nekončící výčet stáží v životopise to není

Lukáš Hlaváček | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Životopis je první prostředek, díky kterému se kontaktujete se svým možná budoucím zaměstnavatelem. Měl by být upravený, určitě je dobré se při jeho...

Recept

Medvědí česnek na pět způsobů. Jak jej připravují šéfkuchaři?

Medvědí česnek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Medvědí česnek je malým zázrakem. Obsahuje vitamin C, antioxidanty a dokonce se mu přezdívá přírodní antibiotikum. Konzumuje se při detoxikačních...

Bylinková abeceda. Jidášovo ucho se využívá při trombóze i vysokém tlaku

Jidášovo ucho nebo také boltcovitka bezová u nás roste po celý rok, včetně zimy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dnes zabrousíme do říše hub. O uchu Jidášově jste jistě slyšeli. Možná jste ho i v lese viděli. A pokud máte rádi čínskou kuchyni, tak jste ho zcela...

Doporučujeme

Medvědí česnek, rostlina nabitá energií. Kde roste a co s ním?

Medvědí česnek roste ve volné přírodě od konce března do poloviny května. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jaro je tu a s ním i medvědí česnek – první zelené lupení, které nám příroda po zimě posílá. Kde roste a jak s ním v kuchyni naložit?

Pečená kuřecí křídla. Recept podle foodblogerky na jednoduchý oběd

Pečená kuřecí křídla | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tohle jídlo má doma vždycky úspěch. A přitom je tak jednoduché na přípravu a takřka bezpracné. Jen je potřeba dobře rozpočítat porce, aby se dostalo...

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Zinek i selen jsou důležité látky. Co jíst, aby nám nechyběly?

Hovězí na víně se žampiony, šťouchané brambory | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitamínům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně...

LETINY

Minipivovar Beer Factory se přesunul z Plzně do Letin. Snížil tak náklady o dvě třetiny

Sládek Petr Krýsl vaří od března piva značky Beer Factory v Letinech na jižním... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Minipivovar Beer Factory se po čtyřech letech fungování přesunul kvůli koronakrizi z Plzně na vesnici a zbavil se restaurace. Snížil si tak náklady o...

Bylinková abeceda: Saturejka zahradní pomáhá správnému zažívání a zlepšuje náladu

Saturejka zahradní | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Saturejka je další z řady bylinek, o kterých sice víme, že existují, ale pořádně nevíme, co s ní dělat. Při jakých neduzích nám pomůže a jak ji co...

Recept

Na co použít vajíčka po Velikonocích? Zkuste pomazánku, sekanou s vejci či je naplňte lososem

Krůtí sekaná s vejci | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vajíčka k Velikonocům neodmyslitelně patří, ale co s nimi po svátcích? Jak je všechna zužitkovat? Nezapomeňte, že i vejce mají omezenou dobu...

Doporučujeme aktualizováno 6:03

Čistí krev, léčí a obsahuje vitamín A,B i C. Kopřiva je jarní celebrita, která umí zázraky i s vlasy

Kopřivy (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když jsme v dětství přelézali plot nebo skákali přes potok, mockrát jsme se o ni popálili. Tvrzení, že je to zdravé, jsme ani trochu nevěřili. Jenže...

Krokety v kari. Zkuste asijskou fúzi podle Jana Punčocháře

Přivítejte jaro pestrým jídlem – třeba inspirovaným kari, s rybím masem a... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Fúze rozličných kuchařských tradic je v gastronomii už nějakou dobu velký hit a pomalu se stává její zažitou kategorií. Na spojení různých...

Recept

Avokádová, celerová či ředkvičková. Jak na jarní lehké pomazánky?

Ředkvičková pomazánka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ředkvičky, celer, vejce či avokádo. Dopřejte si k snídani či večeři jarní lehkou pomazánku spolu s kváskovým chlebem či celozrnnou bagetou.

další články