- 23. června 2022 5:00
Lidé, kteří jezdí do přímořských letovisek, se obvykle těší na ryby či mořské plody | foto: IVO BIOČINA / CHORVATSKÉ TURISTICKÉ SDRUŽENÍ
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Chorvatsko zastropovalo ceny paliv na 14 dnů. Neplatí to pro pumpy u dálnic |
Z kuchařky S chutí Chorvatska Lenky Svobodové, která mapuje gastronomii celé země, je zjevné, že za návštěvu stojí i jiné regiony než jen pobřeží. Dovolenou si s pomocí receptů můžeme připomenout i doma. Nejsou nijak složité a některé pokrmy se těm českým podobají více, než by člověk čekal.
Lidovky.cz: Do Chorvatska jezdí Češi na dovolenou od nepaměti. Mění se jejich stravovací návyky?
Rozhodně ano. Dopřávají si více než dříve, a když jsou na dovolené, rádi si zajdou do restaurace na místní stravu. V Česku nemáme moře, takže se těší zejména na ryby a mořské plody, kde si je můžou dát pěkně čerstvé.
Lidovky.cz: Jak restaurace na příliv turistů reagují?
Všímám si tendence soustředit se více na místní pokrmy. Asi je to teď trend i jinde, že se tradiční pokrmy vracejí do módy a oprašují se staré recepty.
Snažila jsem se vybrat tradiční, ale vařitelné recepty. V dnešní době spoustu regionálních surovin koupíte i u nás, jako třeba mořské plody nebo filo těsto. To si doma také můžete vyzkoušet udělat sami, bude to ale pracnější.
Připojte se ještě dnes a získejte: