130 let
Lidé, kteří jezdí do přímořských letovisek, se obvykle těší na ryby či mořské...

Lidé, kteří jezdí do přímořských letovisek, se obvykle těší na ryby či mořské plody | foto: IVO BIOČINA / CHORVATSKÉ TURISTICKÉ SDRUŽENÍ

Premium

Rozhovor

Chorvatská kuchyně nejsou jen ryby a mořské plody. Proč na dovolené ochutnat burek?

Magazín
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Málokterý Čech nezavítal za svůj život do Chorvatska. Léto co léto se těší na čerstvé ryby a mořské plody, které si v tuzemsku zas tak často nedopřeje. Chorvatská kuchyně je ale velice rozmanitá, mísí se v ní vlivy všech okolních států a nabízí nespočet chutných pokrmů.

Chorvatsko zastropovalo ceny paliv na 14 dnů. Neplatí to pro pumpy u dálnic

Z kuchařky S chutí Chorvatska Lenky Svobodové, která mapuje gastronomii celé země, je zjevné, že za návštěvu stojí i jiné regiony než jen pobřeží. Dovolenou si s pomocí receptů můžeme připomenout i doma. Nejsou nijak složité a některé pokrmy se těm českým podobají více, než by člověk čekal.

Lidovky.cz: Do Chorvatska jezdí Češi na dovolenou od nepaměti. Mění se jejich stravovací návyky?
Rozhodně ano. Dopřávají si více než dříve, a když jsou na dovolené, rádi si zajdou do restaurace na místní stravu. V Česku nemáme moře, takže se těší zejména na ryby a mořské plody, kde si je můžou dát pěkně čerstvé.

Lidovky.cz: Jak restaurace na příliv turistů reagují?
Všímám si tendence soustředit se více na místní pokrmy. Asi je to teď trend i jinde, že se tradiční pokrmy vracejí do módy a oprašují se staré recepty.

Snažila jsem se vybrat tradiční, ale vařitelné recepty. V dnešní době spoustu regionálních surovin koupíte i u nás, jako třeba mořské plody nebo filo těsto. To si doma také můžete vyzkoušet udělat sami, bude to ale pracnější.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Marie Niček