Sobota 2. prosince 2023, svátek má Blanka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Magazín

Kvašený fenomén kimči. Proč byste měli tuhle vitaminovou bombu jíst celou zimu a jak si ji připravit?


Fenomén kimči | foto: Shutterstock

Premium Recept
Mezi největší objevy a vynálezy lidstva by kromě kola, knihtisku či internetu určitě měla patřit také fermentace. Zelenina, která je takto upravená, vydrží týdny až měsíce i bez ledničky, a ještě se v ní daří bakteriím, jež svědčí nejen našim střevům. Není proto divu, že se u nás těší čím dál větší popularitě korejské kimči. Co to přesně je a proč by pikantní kvašené čínské zelí nemělo chybět ani ve vašem jídelníčku?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit se slevou 45 %

Původ kimči, vzdáleného barevnějšího a pikantnějšího bratrance kvašeného zelí, je zahalen mlhou času, někteří historici tvrdí, že světlo světa spatřilo před zhruba 4000 lety, jiní jeho vznik datují na konec 16. století, kdy s japonskou invazí do Koreje dorazil také prášek z červené papriky. A poslední skupina tvrdí, že moderní kimči, tak jak ho známe dnes, existuje pouhých 100 let. Tento názor je ale hodně zpochybňován a většina odborníků se přiklání k tomu, že máme co do činění s tisíce let starým gastronomickým fenoménem, který odedávna pomáhal Korejcům přežít drsné zimy.

Ať už je pravda kdekoli, kimči je pro Koreu něco jako rodinný recept na bramborový salát v Čechách. Také se předává z generace na generaci. Proces jeho výroby, spočívající v proměně stovek hlávek zelí v bohatý a cenný zdroj živin, odedávna spojuje komunity.

Pro Korejce je tak významný, že se v roce 2013 dokonce dostal na Seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO jakožto tradice, která „spoluvytváří korejskou identitu“. Podává se úplně ke každému hlavnímu jídlu, a když Korea vyslala v roce 2008 do vesmíru svou první kosmonautku, samozřejmě ji vybavila i křupavou nakládanou pochoutkou.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

49
89 Kč
Předplatit
Ušetříte 40 Kč
Následně 89 Kč/měsíc
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Roční

490
890 Kč
Předplatit
Ušetříte 400 Kč
Následně 890 Kč/rok
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Dvouleté

990
1 690 Kč
Předplatit
Ušetříte 700 Kč
Následně 1690 Kč/2 roky
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 30 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Znáte metodu sous-vide? Vyzkoušejte Kuřecí prsa k natrhání, vaše rodina si je zamiluje!
Znáte metodu sous-vide? Vyzkoušejte Kuřecí prsa k natrhání, vaše rodina si je zamiluje!

Metoda sous-vide zajišťuje masu díky přesnému nastavení teploty a doby při vaření šťavnatost. Kuřecí prsa zůstanou měkká a plná chuti. Zapojte se...