- 26. září 2021 5:00
Sběr hroznů | foto: Anna Vavríková, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
„Jsem přesvědčený, že stávající klimatickou změnu musíme vnímat jako příležitost, která může trvat ještě deset, dvacet nebo možná třicet let. Základem je dle mého špičková práce s vinicí. Vlastně komplexní péče o krajinu. Jsme známí odrůdovou diverzitou, budiž. Ale cesta dál je pro mě osobně obnovovat či vysazovat nové vinice s vhodnými a logickými odrůdami,“ říká v rozhovoru.
Lidovky.cz: Jak zasáhla naše vinařství pandemie a opatření státu?
Zasáhla jej citelně, ale ne rovnoměrně. Příběhy konkrétních vinařů jsou velmi rozdílné. Celkový propad prodeje za 2020 a 2021 odhadujeme průměrně na 15 až 20 %. Ale právě ten průměr je velmi ošidný. Vinaři s převahou odbytu do gastrosektoru a HORECA byli postiženi mnohem výrazněji. Místy jejich propad prodejů dosahoval 60-80 %, což je pro mnohé z nich na hranici, ne-li za hranicí přežití.
Jaký bude ročník 2021? Vinaři jsou optimističtí, nesmí ale přijít vytrvalé deště |
Vedle toho ale znemožnění podnikat a prodávat v roky budovaných distribučních kanálech vedlo k mimořádnému nasazení vinařů i vinařských spolků, které se dokázaly rychle zaměřit na online prodej a online prezentace. Vinaři se mohli opřít také o privátní klientelu, která si v uplynulém období našla cestu k moravským a českým vínům a také prodeje v super a hypermarketech byly ucházející.
Nutné je také zmínit projekty jako „To si vypijeme“ nebo „Vinařství roku“, které se uskutečnily navzdory složitým okolnostem a přímo či nepřímo podporovaly prodej vín tuzemských vinařů. Vinařství je v mnoha ohledech hluboce tradiční obor, ale jsem si jistý, že dynamiku a schopnost reagovat na rychlé a nečekané změny, jakou jsme mohli mezi vinaři vidět během posledního roku a půl, by nám mohla závidět řada dalších odvětví.
Připojte se ještě dnes a získejte: