Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Lidé

Houbaření jako řemeslo. Loni jsme do restaurací nasbírali 150 kg májovek, líčí profesionální sběrač Macúch


Bohatá úroda hřibů. | foto:  Dan Materna, MAFRA

Premium
„Houby jsou inteligentní, nejde o žádný primitivní organismus,“ říká profesionální houbař Juraj Macúch (69), který dodává čerstvé houby i vlastnoručně vyrobené polotovary z nich do vyhlášených pražských restaurací.
aktualizováno 

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Juraj Macúch

Co se hub týče, Češi tvoří snad nejpočetnější skupinu amatérských sběračů na světě. Jen málokdo si však uvědomuje, že houbaření je skutečným řemeslem, jehož osvojení vyžaduje léta praxe. Jedna věc je houby rozpoznat, nasbírat a uvařit, druhá pak využít je jako plnohodnotnou surovinu. Své o tom ví Juraj Macúch, pro kterého se houbaření a vymýšlení nejrůznějšího zpracování hub stalo povoláním.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: