Soutěžícím pekařské show Peče celá země, kterou každou sobotu po vzoru britské verze pořadu The Great British Bake Off stanice BBC vysílá Česká televize, může jejich porotkyně nahánět strach. Stačí jediné sousto, a Mirka van Gils Slavíková pozná, kde se stala chyba – a neunikne jí sebemenší detail. Držitelka prestižního francouzského titulu Mistr cukrářského umění, která za sladkým řemeslem cestovala po celé zeměkouli a učila se ve světových velmocích cukrařiny, ví, že cukrář musí být v první řadě perfekcionista.
Sešly jsme se v pražské restauraci Tiskárna, kde van Gils Slavíková sestavuje prvorepublikové i moderní sladké menu, a povídaly si nad talířem „zbytků“ z přípravy jednoho dezertu – nebylo by těžké vypěstovat si na něj okamžitou závislost. Slavné cukrářce se za její dlouholetou praxi potvrdilo, že sladké boří mezi lidmi ledy. Kdyby nemusela pospíchat na letadlo do Nizozemska, které je jejím současným domovem, mohla bych si s touto ženou hýřící energií a neskonalou láskou k řemeslu povídat hodiny.
LN: Prý máte s každou významnou událostí ve svém životě spojený nějaký zákusek. Jaký se váže k pořadu Peče celá země?
Nejen s událostí. Například s (bývalou americkou ministryní zahraničí) Condoleezzou Riceovou mám navždy spojený můj tvarohový dezert. Peče celá země je pro mě opravdu velká věc. Jsem poctěna, že jsem se stala „českou Mary Berry“ (porotkyně původní britské verze pořadu The Great British Bake Off). Pořad ale nabízí průřez celým oborem cukrařiny, české tradice a zručnosti a není možné jmenovat jen jeden dezert.