Pátek 29. září 2023, svátek má Michal
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Magazín

Skvělé lišky. Poradíme, jak si je připravit s vepřovým masem a bramborami

Liška obecná foto: Shutterstock

Žluté drobné voňavé houby poznají i děti. Lišek u nás ovšem roste více druhů, všechny jsou jedlé, mezi nimi jsou i dva druhy uvedené v Červeném seznamu jako ohrožené druhy a zasluhují ochranu – liška Freisova a liška žlutavá. Krásná a nehojná je i liška ametystová s fialovými odstíny klobouku a šupinkami.
  5:00

Klasická liška obecná – Cantharellus cibarius – roste od června do listopadu v jehličnatých i listnatých lesích, má zprohýbaný žlutý klobouk, na spodní straně s příčně spojovanými lištami. Liška obecná má i svoji odrůdu, která se nazývá liška obecná bledá, roste pod listnáči, má mohutnější plodnice, barva je jen lehce nažloutlá, spíše krémová.

Na podzim se můžeme setkat v jehličnanech i s drobnou oranžovou houbičkou, připomínající vzhledem lišku, jde o lištičku pomerančovou, houbu podřadné kvality. K nejoblíbenějším a nejchutnějším patří liška obecná, v 70.– 80. letech minulého století se však kvůli kyselým dešťům a zvýšeným emisím začaly tyto houby z lesů vytrácet.

Na přelomu milénia se situace zlepšila a nyní jsou lišky obecné opět hojné. Chuťově jsou výtečné. Mají specifické aroma a tvrdou dužninu, zazáří v kulajdě, klasikou jsou i lišky na smetaně. Uchování je nejlepší sušením, nepovařené lišky se nedoporučuje zamrazovat, zhořknou.

Vepřová panenka na liškách

  • 1 ks vepřové panenky
  • 250 g čerstvých lišek (25 g sušených)
  • 1 dl vývaru z kostí
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce koňaku
  • pepř
  • sůl
  • máslo
  • olivový olej

Panenku osolíme, opepříme, opečeme ze všech stran na směsi 1 : 1 másla a olivového oleje. Odložíme stranou, do šťávy přidáme lišky, podlijeme vývarem, dusíme 10 minut. K liškám přidáme na plátky nakrájenou panenku, zastříkneme koňakem, přidáme drcený česnek, dusíme ještě 5 minut. Skvěle se k panence hodí pečené rozmarýnové brambory.