130 let

Vaječný likér | foto: Shutterstock

Premium

Doporučujeme

Obliba vaječného likéru stoupá. Odkud se vzal tekutý dezert pro dospělé a jak ho ‚vymazlit‘ k dokonalosti?

Magazín
  •   12:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Je to ve své podstatě tekutý dezert pro dospělé: spousta žloutků, cukr, někdy mléko či smetana, všechno konzervované tvrdým alkoholem. Kdy jindy si zahřešit než teď o svátcích?

U nás se mu lidově říká vaječný koňak, v Německu eierlikör, v anglicky mluvících zemích eggnog. V Nizozemí se vyrábí Advocaat, v Itálii Vov. V latinské Americe narazíte na coquito (s kokosovým mlékem) a ponche crema, v Mexiku na rompope. A ve většině zemí pití hustého krémového likéru doprovází cinkání rolniček a blikání vánočního stromku.

Původ nápoje je nejasný. Některé prameny tvrdí, že jeho tvůrcem byl středověký francouzský král Ludvík IX (a jiné zdroje uvádějí, že jej naopak na smrtelné posteli odmítl, aby neporušil půst), další vidí souvislost s britským nápojem posset, původně na bázi piva či sherry s mlékem a kořením, který lékaři doporučovali na nejrůznější neduhy. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: