30. prosince 2015 11:00 Lidovky.cz > Relax > Pivo a pivovary

Čím zapít chlebíčky? I v supermarketech je výběr

I medový Bakalář seženete v běžné obchodní síti. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy I medový Bakalář seženete v běžné obchodní síti. | foto: Tradiční pivovar v Rakovníku

Až vyrazíte do obchodu na silvestrovský nákup, pořiďte si tam pár piv na poslední večer roku. I v běžné maloobchodní síti se totiž nyní dají sehnat lepší kousky než jen obyčejné "výčepní lahváče".

Premium 12° z Ostravy
Jde o vrchol produkce Ostravaru. Světlý ležák s 5,1 procenta alkoholu medové barvy vzniká z ječného sladu a chmelových produktů. Uvede se pronikavou sladovou vůní, úzká vrstva pěny se ještě dlouho drží ve sklenici. V ústech se Premium prezentuje rychle ustupujícím řízem a nejprve jen nahořklou chutí, která se až po několika locích dobarví do neutrální jemné sladkosti.

Šerák 11° z Hanušovic
Magický nádech pivu Holba dodává i používaná voda z podzemního krasového pramene, který byl přímo v areálu podniku objeven v roce 1990. V roce 1984 podnik vyprodukoval první várku dnes už legendární jedenáctky. Šerák uvařený z ječného sladu a chmelových produktů má 4,7 procenta alkoholu. Pěna je po nalití stálá, světle zlatým pivem stoupá nasládlá vůně, chuť je správně hořká.

Medová 14° z Rakovníka
Světlý ochucený speciál se rodí z ječných sladů, chmelových produktů a kapky lesního medu (prý tvoří jen 0,2 procenta objemu). Naproti tomu alkoholu je v pivu požehnaně – 5,8 procenta. Po nalití vystoupá ze sklenice jemná nasládlá vůně, barva je tmavá a do odstínů včelích pláství se zbarvuje i pěna, která poměrně rychle padá a drží nízkou hladinu. V ústech se pivo prezentuje kávově nasládlým dojmem. Hořkost je minimální.

Velen 12° z Černé Hory
Pšeničné pivo Velen vzniká ze smíchaného sladu. Nejméně z poloviny jej tvoří pšeničný a zbytek ječný základ, k nim se přidávají chmelové produkty. Nefiltrovaný Velen je třeba dobře nalít: v láhvi trochu nechte a promíchejte ji se spodním zákalem. Chytne pak hutnou pěnu postavenou na medově matném pivu, v němž rotují částečky kvasnic. Ovocnou vůni doplňuje svěží, jarní, lehce sladká chuť. Říz se v ní po prvním útoku rozplývá a těžkost ze 4,8 procenta alkoholu také.

ostOndřej Stratilík

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz