Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

K jídlu mám rád silnější speciál, tvrdí sládek klášterního pivovaru

Pivo

  5:09
Čepované? Nejvíc mi chutná to moje, když si ho natočím sám z tanku, prozrazuje Jiří Kratochvíl, sládek Želivského klášterního pivovaru. Kromě odpovědí pro Lidovky.cz se nyní soustředí i na táborské slavnosti, kde jeho pivo bojuje o Zlatou pivní pečeť v kategoriích světlý ležák a světlý a polotmavý speciál.

Sládek Jiří Kratochvíl upřednostňuje silnější speciály v menším množství. foto: Želivský klášterní pivovar

Jaký typ piva máte nejradši?
Určitě spodně kvašené ležáky a speciály plzeňského a bavorského typu, popřípadě vídeňský ležák.

Kde si pivo kupujete? Máte oblíbenou pivotéku?
Bohužel Želiv je stranou větších center a žádnou pivotéku nemám takříkajíc po ruce. Pokud však dostanu zálusk na nějaký speciál, nechám si pivo přivézt například z některé z pražských pivoték.

Kde vám nejvíc chutná čepované?
Samozřejmě to moje, když si ho načepuji sám z ležáckého tanku.

Při jakých příležitostech si otvíráte pivo?
Protože se již delší dobu snažím povýšit kulturu konzumace piva na úroveň gastronomického počinu, dávám si raději menší množství nějakého zajímavého, silnějšího speciálu k jídlu.

K jakému jídlu vám pivo nejvíc chutná?
Pokud nejde například o ovocné knedlíky s tvarohem, pak se ke každému jídlu jistě najde odpovídající typ piva.

Lahev nebo plechovka?
Samozřejmě lahev.

Jaké pivo se vám právě chladí v ledničce?
Želivská Postní šestnáctka vídeňského typu a Želivská Masopustní patnáctka - tmavý pšeničný speciál.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!