130 let
Tmavý ležák s višní: Budvar Dark Cherry.

Tmavý ležák s višní: Budvar Dark Cherry. | foto: Budvar

Med a višeň. To je příchuť vánočních speciálů z jihu Čech

Pivo
  •   5:03
Jihočeské pivovary připravily na Vánoce stovky hektolitrů lahůdek. Závěr roku je totiž charakteristický zvýšeným zájmem zákazníků o silnější, kvalitnější, ale také dražší piva, která před svátky do nabídky zařazuje většina tuzemských výrobců.

Jde o ležáky a speciály, jež si Češi o svátcích dopřávají ve výrazně větší míře než jindy. Zejména pro velké pivovary jsou proto Vánoce druhou prodejní špičkou roku po letní sezóně.

Největší regionální pivovar - českobudějovický Budvar - začal v těchto dnech v restauracích prodávat tmavý ležák s višní. „Je to plnohodnotný tmavý ležák s obsahem alkoholu 4,5 procenta, a zásadně se tak liší od běžných mixů piva a limonád. Toto pivo je ochuceno přírodní višňovou šťávou,“ popisuje Petr Samec, mluvčí Budvaru. Podle něj chce podnik tímto zajímavým nápojem primárně oslovit ženy a také milovníky neobvyklých piv. „V polovině listopadu jej poprvé uvedeme na maloobchodní trh po celé republice,“ řekl Samec.

Třeboňský Regent uvaří na Vánoce 150 hektolitrů bio žitného piva. „Jedná se o svrchně kvašený polotmavý ležák vařený ze čtyřech druhů sladu, jeden je ze žita,“ přibližuje obchodní ředitelka pivovaru Olga Čalkovská.

Podniky Lobkowicz, pod něž spadá i protivínský Platan, uvaří na Mikuláše rudý Čertovský speciál. „Jedná se o pivo se stupňovitostí 14 procent, které má ďábelsky červenou barvu, andělsky bohatou, jemně narůžovělou pěnu a výraznou plnost s vyváženou hořkostí,“ popisuje Renata Melíšková z Pivovarů Lobkowicz. Dodala, že se Čertovský speciál dostane do hospod po celé České republice.

Měšťanský pivovar Dudák ve Strakonicích připravuje na prosinec 170 hektolitrů svátečního medového speciálu. Ten je podle ředitele pivovaru Marka Pohanky vyrobený ze tří druhů moravských ječných sladů. „Na hořkost jsme použili jemný aromatický žatecký chmel. Pivo se vyznačuje sladovou chutí, do které se přidává chuť a vůně pravého lesního medu,“ uvádí Pohanka. Vánoční speciál má spíše sladší chuť, medovou barvu a hustou, bílou pěnu. „Obsah alkoholu bude 5,5 procenta. Při jeho vaření jsme mysleli i na ženy,“ pokračuje Pohanka.

Na jihu Čech se každý rok uvaří několik milionů hektolitrů piva. Největší výstav má tradičně Budvar. Loni dokonce vyrobil rekordní objem ve výši 1,45 milionu hektolitru piva.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás