130 let
Českou kuchyni bez piva si nedovedu představit, tvrdí Zdeněk Lux.

Českou kuchyni bez piva si nedovedu představit, tvrdí Zdeněk Lux. | foto: Pivovary Staropramen

Rozhovor

Na jedno se Zdeňkem Luxem, vrchním sládkem Staropramenu

Česká kuchyně
  •   5:03
Speciál mám rád čepovaný, říká Zdeněk Lux. V podniku Pivovary Staropramen je už dvacátým rokem. Před jedenácti lety se nejdřív stal vrchním sládkem Braníku, nyní zastává stejnou funkci ve značce Staropramen.

Jaký typ piva máte nejradši?
Nejraději mám typické české pivo, ideálně světlou desítku nebo polotmavý ležák.

Kde si pivo kupujete? Máte oblíbenou pivotéku?
Kdekoliv, kde nabízejí moji oblíbenou značku. Co se týká pivoték, tak je moc nevyhledávám. Speciál nebo jinak zvláštní pivo si dám raději čepované.

Kde vám nejvíc chutná čepované?
Suverénně vede Vinohradský Parlament, pak Potrefená husa Na Verandách a U Klokana.

Při jakých příležitostech si otvíráte pivo?
Záleží na okolnostech, ke každé příležitosti se hodí jiné pivo. Při práci na zahradě si obvykle dávám Braník, s přáteli rád posedím u Staropramen Jedenáctky a pro sváteční příležitost preferuji Staropramen Granát.

K jakému jídlu vám pivo nejvíc chutná?
Nedovedu si představit typickou českou kuchyni bez piva. Kachna se zelím a knedlíkem nebo svíčková, to přece bez piva není ono.

Lahev nebo plechovka?
Je mi to úplně jedno, pokud je to pivo dobré a čerstvé. Nemám předsudky vůči žádnému obalu, ve kterém se pivo prodává. Osobně, asi z pohodlnosti, častěji piji plechovkové pivo.

Jaké pivo se vám právě chladí v ledničce?
Momentálně žádné, tady asi platí “kovářova kobyla chodí bosa“. Ale chystám se brzy doplnit zásoby.

Autor: ost
  • Vybrali jsme pro Vás