Diskuse o znovuotevření českých hospod utichla a návrat hostů k jejich stolům je v nedohlednu. Možná už několik set restaurací ukončilo úplně provoz, ostatní se snaží přežít díky otevřeným prodejním okénkům, což však zachraňuje řádově jen kolem čtvrtiny původního objemu tržeb. V lepším případě.
Pivovary už svým odběratelům pomohly stovkami milionů korun. Nabízí jim také zdarma výměnu sudů s prošlým pivem za čerstvé, umožňují nové smluvní přechody, poskytují restauracím PET lahve kvůli možnosti odnést si pivo s sebou a partneři vybraných pivovarů provádí sanitaci výčepního zařízení a dodej dezinfekce nebo ochranných pomůcek.
Covid srazil odbyt točeného piva, Češi mění sudy za plechovky. Nevratná ztráta, říkají pivovarníci![]() |
Pandemická situace tak nemá negativní dopad pouze na hospodské, milovníky piva, ale i na pivovary. Český svaz pivovarů a sladoven uvádí, že jejich dodávky do gastronomie klesly o 25 až 40 procent a už i největší výrobci musí začít počítat každou korunu.
Nové kompenzace, ale jen pro někoho?
Tržby za prodej piva se na konci loňského října meziročně snížily více než o polovinu, z původních 38 procent celkového podílu tržeb na 15 procent. Za celý loňský rok pak u piva klesl obrat v tomto segmentu o 39 procent. Ukazuje se však, že nově chystaný systém vládních kompenzací pomůže jen části strádajících hospod. O to víc budou ty ostatní ohrožené definitivním krachem.
„Přesto, že pivovary se snaží pomáhat, klíč k dané situaci má stát. Nevoláme přitom po dalších kompenzacích, ale po jejich smysluplném nastavení. Pokud se nějaká restaurace aktivně snaží a prodává například přes výdejní okénko, její tržby neklesnou o 50 procent (většina má pokles mezi 25 až 3 procenty) a tudíž nemá podle nových pravidel nárok na kompenzace. Velkou pomocí od státu by při současných podmínkách bylo co nejrychlejší snížení DPH právě na prodej s sebou, který jediný dnes gastronomy živí,“ uvedla Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.
Potřebu setkávání nezničí ani covid
Lockdown srazil prodej alkoholu. Každý Čech průměrně vypil o 24 piv méně, jde o historicky největší propad![]() |
Přitom platí úměra – čím víc restaurací zavře provoz nebo čím déle jejich nucené uzavření trvá, tím víc lidé vyhledávají alternativní formy setkávání. Leckdy i za cenu porušení vládních opatření. Jak připomínají sociologové a psychologové, potřeba setkávání v prostředí gastronomických podniků je pro kultivovanou pivní kulturu zásadní.
„Pokud se při omezeních lidé setkávají po bytech, garážích či chalupách, nelze to vnímat pouze jako truc vládě nebo úmyslnou nezodpovědnost. V pozadí stojí ztráta sociálních kontaktů, a to v důsledku nedostupnosti prostředí, v nichž byli zvyklí je uskutečňovat. Potřeba sociálních kontaktů je u člověka jednou ze základních. A uzavřením míst, kde jsou lidé zvyklí ji uspokojovat, tato potřeba nezmizí.” komentuje současnou situaci Jiří Vinopal, vedoucí Katedry sociologie Univerzity Karlovy v Praze.