Pondělí 2. srpna 2021, svátek má Gustav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pivní novoty: V Lobči uvařili bylinný Gruit. Chmelem šetřili

  15:24
LOBEČ - Tmavá třináctka z Parostrojního pivovaru v Lobči u Mšena připomíná časy, kdy pivu ještě nevládl chmel. Hořkou chuť tvoří řebříček, pelyněk a listí ostružiníku.

Gruid od Parostrojního pivovaru Lobeč foto: Tomáš FenclReprofoto

Už tuto sobotu při pražském Vinobraní na Grébovce bude k ochutnání novinka Pivovaru Lobeč, kterou sládci Tomáš Fencl a Michal Horáček stvořili po vzoru archaického nápoje Gruit. Tedy piva z časů před 500 až 1000 lety, kdy se k získání hořké chuti nepoužíval chmel, ale nejrůznější byliny. V Lobči za tímto účelem použili řebříček obecný a pelyněk černobýl, doplněné pro aroma listím ostružiníku a jahodníku.

„Nebránili jsme se ani použití chmele, konkrétně tradiční české odrůdy - Žateckého poloraného červeňáku. Přidali jsme ho ve směsi bylin ale jen trochu, aby v Gruitu nedominoval,“ popisuje Fencl.

Pivo je kvašeno současným kmenem svrchních kvasnic čistého chuťového profilu, aby nepřebily aroma a chuť bylin. V sypání je směs ječných a pšeničných sladů. Barva Gruitu je tradičně polotmavá až tmavá.

Autor:

LETNÍ SOUTĚŽ: Přidejte svůj tip na výlet a hrajte o jednu z 10 krásných cen
LETNÍ SOUTĚŽ: Přidejte svůj tip na výlet a hrajte o jednu z 10 krásných cen

Vkládejte svoje tipy na výlety s dětmi a vyhrávejte hodnotné ceny po celé léto. Sdílejte svoje oblíbená místa, hodnoťte tipy ostatních, hrajte o...