Co týden, to jeden nový minipivovar na území Česka. Tohle tempo platilo skoro přesně pro rok 2015. Loňský přírůstek ale byl ještě o něco vyšší a rekordní. Přibylo 58 minipivovarů, o tři víc než než předloni.
V Jarní ceně českých sládků triumfoval Holendr z Valmezu![]() |
Vyplývá to z údajů Českomoravského svazu minipivovarů, který vede zatím nejpřesnější statistiku fungujících nejmenších výrobců piva.
Některé končí, jiné začínají
Za dobu od začátku devadesátých let, kdy u nás vznikly první (s výjimkou po staletí fungujícího pivovaru U Fleků v Praze) ukončilo činnost 36 minipivovarů. A čtyři naopak rostly tak rychle, že překročily hranici 10 tisíc ročně uvařených hektolitrů a dostaly se do kategorie průmyslových.
„Nové rychle přibývají, ale současně i některé krachují. Je vidět, že náš obor už není doménou jen nadšenců, ale stal se z něj úplně normální byznys jako v každém jiném odvětví,“ říká šéf svazu minipivovarů Jan Šuráň.
Z těch nejnovějších, které zahájily provoz v posledních měsících, je například pivovar Moucha (v areálu bývalého pivovaru Braník) nebo pražský pivovar U Supa, na Plzeňsku pak pivovar v Radobyčicích nebo Beer Factory přímo v centru krajského města.
Dále také letos vznikl Zámecký pivovar a palírna v Blatné v jižních Čechách, Pivovar Cestář v Ostružné na Olomoucku nebo Zlosin z Velkých Losin nebo kromě dalších Černý Medvěd v Jablonném nad Orlicí.
Tisícovka byla a znovu bude
Polské pivo zářilo nad Hradem |
Před válkou fungovala u nás zhruba tisícovka pivovarů a k tomuto číslu podle Šuráně jejich počet v budoucnu možná znovu doroste. Jen malá část – aktuálně 48 – jich připadá na průmyslové pivovary menších regionálních vlastníků i velké v majetku nadnárodních koncernů.
Minipivovary si přitom mezi sebou ani vůči velkým hráčům prakticky vůbec nekonkurují. A to ani v městech, kde jich vzniká nejvíc. Třeba taková Praha jich už má přes 30 a další se chystají.
Ani přes rychle rostoucí počet nemají zásadní vliv na roční pivovarnickou produkci v Česku - minipivovary tvoří kolem 1,5 procenta z celkem 20 milionů hektolitrů u nás uvařeného objemu všech piv.
„Pořídit a provozovat pivovar už ale není tak úplně snadné. Dneska je důležité ho propojit s gastronomií, zkrátka provozovat současně pivovar a restauraci,“ přidává svou zkušenost sládek a stavitel pivovarů Josef Krýsl, který stojí mimo jiné i za v listopadu otevřeným plzeňským pivovarem Beer Factory.