2. dubna 2017 11:03 Lidovky.cz > Relax > Pivo a pivovary

Vůně, hořkost, plnost. Publikace napoví, jak degustovat pivo

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Pivní experti ochutnávají české a slovenské ležáky. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pivní experti ochutnávají české a slovenské ležáky. | foto: PPE

PRAHA Podržet sklenici s nápojem proti světlu, zhodnotit barvu, zakroužit, přičichnout, ochutnat doušek a s přivřenýma očima vnímat reakce každé chuťové buňky. Vlivem médií, filmů, vinařské lobby i letité tradice si mnoho lidí spojuje tento rituál jen s vínem. Dávno ale platí i pro odborné degustace piv, která jsou – na rozdíl od vína – v Česku skutečně nápojem číslo jedna.

Teď mají nejen odborníci, ale i laici, k ruce podrobný návod, jak pivo správně degustovat. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský vydal monografii s názvem Senzorická analýza piva.

Čtenář se z ní dozví, jak hodnotit například základní parametry chuti, tedy plnost, hořkost nebo charakter piva. V knize jsou i informace o různých druzích piv a jejich vlastnostech.

Bez degustace to nejde

Senzorická analýza piva je širší veřejnosti známá pod názvem degustace. Je nezbytnou a velmi důležitou součástí hodnocení vlastností piva. Využívá se prakticky k mnoha účelům.

Slouží výrobcům piva kvůli zachovávání standardnosti výrobku i odhalování různých vad, využívá se při vývoji nových technologických postupů i úpravách už používaných i třeba v soutěžích piv. „Znalost principů, na jakých se provádí, může sloužit i milovníkům piva, kteří hledají rozšíření oblíbeného sortimentu piv,“ uvedl jeden z autorů publikace František Frantík.

Pro odborníky i laiky

Kniha Senzorická analýza piva je podle něj sice odbornou monografií, je však napsána tak, aby pomohla nejen profesionálům v pivovarství, ale i laickým zájemcům o pivo. V devíti kapitolách je zpracován celý okruh problémů, které se týkají degustací.

Kniha zahrnuje informace o tom, jakým způsobem reaguje lidský organismus na chuťové vjemy. Stručně je popsána technologie pivovarského procesu od surovin až po hotové pivo s důrazem na faktory, které mohou ovlivnit senzorické vlastnosti piva.

„Kniha popisuje i senzorické charakteristiky piva od vzhledu přes aroma až k celkovému takzvanému senzorickému profilu piva, kde je vedle jednotlivých atributů hodnocena i jejich vzájemná vyváženost,“ uvedla editorka a vedoucí kolektivu autorů Jana Olšovská.

Část knihy je věnována technické stránce degustací, tedy tomu, jaké musí být vytvořeny podmínky, aby výstupy byly vyhodnotitelné. Podrobně jsou popsány různé testy a jejich statistické vyhodnocení i zkoušky senzorické způsobilosti degustátorů.

Kniha se věnuje i hlavním tuzemským soutěžím, jejich organizaci i způsobu hodnocení. K těm hlavním patří České pivo, Zlatý pohár PIVEX, Česká pivní pečeť, Pivo České republiky, Jarní cena sládků, Dočesná a Cerevisia Specialis.

ČTK, petMiroslav Petr
  • 0Diskuse




Najdete na Lidovky.cz