130 let
Spodně kvašený ležák z Varnsdorfu.

Spodně kvašený ležák z Varnsdorfu. | foto: Pivovar Kocour

Zaostřeno na: klasický ležák z Varnsdorfu

Pivo
  •   12:30
Dávno pryč je doba, kdy byl varnsdorfský Kocour jednou z mála možností pro české pijáky, jak ochutnat svrchně kvašená piva. A i když se množí kritici značky upozorňující na pokulhávající kvalitu, severočeský minipivovar stále patří k nadprůměru. To potvrzuje i pětiprocentní spodně kvašený ležák.

Ano, čtete dobře. I když Kocour ve svém sortimentu světlé pivo s takovou alkoholovou hladinou neuvádí, jeho ležák má nově skutečně 5 procent alkoholu. To znamená, že oproti dřívější receptuře zesílil o čtyři desetiny. „Aktuální rozbor uvádí 5 procent, informace na webu nejsou zatím aktualizovány,“ vysvětlil mi zástupce pivovaru nesrovnalost.

Ležák vzniká z žateckého chmele a mixu ječných a pšeničných sladů. Bezchybná pěna vystoupá ihned po nalití do sklenice, je nadýchaná a drží se vysoko. Barva piva je tmavě pomerančová a zakalená, nad ní se vznáší nijak výrazná chmelová vůně.

Kocour ležák 12°

Kategorie: světlý spodně kvašený ležák

Lahev: 0,5 litru, sklo

Výrobce: Pivovar Kocour, Varnsdorf

Cena: 32 Kč (9. března 2016, Rohlik.cz)

V ústech se ležák z Varnsdorfu uvádí silnější a osvěžující chutí, která je ovšem jen mírně hořká. Podobně slabý je i říz, který není tolik znatelný.

Ve výsledku jde o dobře sestavené pivo, kterému se nedá příliš vytknout. A i když i nadále bude většina pijáků ve Varnsdorfu hledat především exotičtější speciály, ani českou klasiku tu nedělají špatně.

Autor: ost
  • Vybrali jsme pro Vás