130 let
Smažák a hranolky

Smažák a hranolky | foto: Shutterstock

Premium

Doporučujeme

Obludnost hodna vymýcení? Češi smažák milují, v restauraci za něj dají klidně dvě stovky

Magazín
  •   18:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Stačí vyslovit jedno jediné slovo: „smažák“. Příznivcům se začnou sbíhat sliny, odpůrci hledají výrazy největšího opovržení a lékaři se chytají za hlavu. Je smažený sýr obludnost hodná vymýcení, anebo chlouba české gastronomie?

Vítězí v anketách o nejoblíbenější pokrm, stává se adeptem na titul „typicky české jídlo“ a nabídka v restauracích se bez něj obejde jen málokdy. Jakmile se objeví na poledním menu, dveře jídelen, bufetů a pohostinství se netrhnou. Dostal se dokonce i do běžné nabídky asijských bister a fastfoodů, samozřejmě že jen na našem území.

Vedle voňavé kachny, křehkého kuřete a thajských nudlí na světelných tabulích září smažený sýr, pochopitelně s bramborovými hranolky a tatarskou omáčkou. Šikovní a podnikaví obchodníci zkrátka rychle pochopili, že bez „smažáku“ není český zákazník spokojen a že jeho vynecháním přicházejí o nezanedbatelnou část klientely i výdělku.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Josef Žídek