Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Potřebujeme opravdu jedno teplé jídlo denně, nebo nás jen svazuje tradice?


Polední menu v restauracích střídají obědy donesené z domova | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Tvrzení, že člověk potřebuje alespoň jedno teplé jídlo denně, českou populaci provází už po generace. Opravdu ale ohrožujeme své zdraví, když se kvůli úsporám vzdáváme poledních „meníček“? Čím teplý oběd nahradit a co je to food coma?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Češi se, jak se zdá, začínají čím dál více vyhýbat teplým obědům. Oblíbená polední menu v restauracích podražila, z výplat ukrojila svůj díl inflace. A tak namísto kantýny či restaurace volí čím dál víc lidí jen něco rychlého a studeného, co si ráno připravili doma do krabičky. Naše babičky a prababičky by nad takovým obědem lomily rukama.

Dostat každý den pořádnou dávku „něčeho teplého do žaludku“ byl téměř zákon. Je ale skutečně nutné dávat si každý den teplý oběd? Nepracuje se po něm pak člověku hůře? Nebo je třeba se k takovým jídlům co nejrychleji vrátit?

Sendvič k obědu

Český vydatný oběd často o dvou, ale i třech chodech je svého druhu fenoménem. V poledne se u nás tradičně, i v pracovních dnech, musí jíst teplé jídlo. Ve spoustě zemí tomu tak není – ve Velké Británii či v USA, ale také v severských zemích, je celkem běžné, jak mnozí z nás znají z filmů a seriálů, pokud ne z vlastní zkušenosti, že v poledne postačí nějaký rychlý sendvič, který si můžete zhltnout přímo v kanceláři. Velké teplé jídlo se pak podává až v podvečer.

Domácí představa jednoho, ale často i dvou teplých jídel denně cizince mnohdy zaráží a překvapuje. Možná se však blíží doba, kdy se tato tradice pocházející z časů, kdy lidé těžce manuálně pracovali, a tudíž potřebovali hodně energie, otřese v základech.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...