Úsporné vaření. Jak potraviny skladovat, proč používat pokličku a jak využít zbytkové teplo?

Premium

V kuchyni (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

  5:00
Jak uvařit za málo a přitom tak, abychom uspokojili své chuťové buňky i žaludky? Nejsnazší cestou je hledat inspiraci ve starých kuchařských knihách. Úspornost lidové kuchyně je přirozená a léty prověřená, některé recepty k naší škodě ale upadly v zapomnění. Znáte třeba „skočdotrouby“?

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Za dnešní nepoměrné drahoty potravin hledí skorem každá rodina připravit si pokrmy chutné a vydatné co nejlevněji. To není citát z úvahy nad mírou současné inflace a rostoucími cenami potravin, ale úvodní slova Dělnické kuchařky, „sepsané Anuší Kejřovou, učitelkou dělnických kurzů a emeritní učitelkou vaření a hospodářství na školách v Hradci Králové“.

Pečlivě vyvedená brožura vyšla v roce 1923 – a tehdy si její autorka asi jen těžko pomyslela, jak moc budou její slova i přidružené recepty po bezmála sto letech aktuální. V čase, kdy se řada z nás snaží ušetřit prakticky ve všech sférách života, se ale i my chtě nechtě díváme do svých talířů a přemýšlíme, co na nich být musí – a co naopak můžeme oželet.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Vstoupit do diskuse
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.