Sobota 23. září 2023, svátek má Berta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Magazín

Úsporné vaření. Jak potraviny skladovat, proč používat pokličku a jak využít zbytkové teplo?


V kuchyni (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Jak uvařit za málo a přitom tak, abychom uspokojili své chuťové buňky i žaludky? Nejsnazší cestou je hledat inspiraci ve starých kuchařských knihách. Úspornost lidové kuchyně je přirozená a léty prověřená, některé recepty k naší škodě ale upadly v zapomnění. Znáte třeba „skočdotrouby“?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet Premium

Za dnešní nepoměrné drahoty potravin hledí skorem každá rodina připravit si pokrmy chutné a vydatné co nejlevněji. To není citát z úvahy nad mírou současné inflace a rostoucími cenami potravin, ale úvodní slova Dělnické kuchařky, „sepsané Anuší Kejřovou, učitelkou dělnických kurzů a emeritní učitelkou vaření a hospodářství na školách v Hradci Králové“.

Pečlivě vyvedená brožura vyšla v roce 1923 – a tehdy si její autorka asi jen těžko pomyslela, jak moc budou její slova i přidružené recepty po bezmála sto letech aktuální. V čase, kdy se řada z nás snaží ušetřit prakticky ve všech sférách života, se ale i my chtě nechtě díváme do svých talířů a přemýšlíme, co na nich být musí – a co naopak můžeme oželet.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
první měsíc jen za 1 Kč

Roční

490
890 Kč
Předplatit
+ 6 měsíců zdarma oproti měsíčnímu předplatnému
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Dvouleté

1 690
Předplatit
+ 5 měsíců zdarma oproti měsíčnímu předplatnému
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 30 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se