16. května 2015 6:03 Lidovky.cz > Relax > Věda

Alergici na jablka mohou pít oxidovanou šťávu, zjistili vědci

Jablko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jablko | foto: Shutterstock

PRAHA Lidé, kteří trpí alergií na jablka, mohou pít čerstvou šťávu z jablek, která je dostatečně provzdušněná. Zjistili to čeští vědci z Výzkumného ústavu potravinářského průmyslu (VÚPP). „Oxidace šťávy by měla pomoci až 95 procentům alergiků,“ sdělila mluvčí VÚPP Lenka Nováková.

Syrová jablečná dužnina obsahuje alergizující protein označovaný jako Mal d1, který je téměř totožný s alergizujícím proteinem břízy známým jako Bet v1. Lidé alergičtí na březový pyl tak prudce reagují i na jablka. Symptomy se objevují do pěti až 15 minut po konzumaci čerstvého jablka a zahrnují zduření rtů, mravenčení, svědění jazyka, škrábání v krku, slzení, otoky v obličeji, kýchání a rýmu.

„Experimentovali jsme s různými metodami, například mražením nebo ošetřením vysokým tlakem, tzv. paskalizací. Zjistili jsme, že klíčem k deaktivaci alergenu Mal d1 je právě oxidace. Čerstvou jablečnou šťávu je třeba dostatečně provzdušnit,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Milan Houška. Lidé si podle něj mohou takovou šťávu připravit doma, například zhruba hodinovým mícháním v kuchyňském robotu.

Jablka - ilustrační foto.

Tato metoda pomůže většině alergiků, zhruba jeden člověk z dvaceti ale reaguje i na oxidovanou šťávu. „Proto je nutné upozornit pacienty na fakt, že oxidací jablka dochází k výraznému snížení alergenicity, ale nedochází k úplnému vymizení,“ podotkl Petr Kučera z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Jablečná šťáva při oxidaci hnědne, což nemusí každému vyhovovat. To lze vyřešit přidáním vitamínu C, tedy malého množství kyseliny askorbové, případně smícháním s čerstvou šťávou z jiného druhu ovoce či zeleniny, na kterou není alergik citlivý.

ČTK, Lidovky.cz