Úterý 31. března 2020svátek má Kvido 4 °C sněhové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Věda

Američané čtyřicet procent jídla vyhodí

Hamburger (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hamburger (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Přibližně čtyřicet procent potravin vyprodukovaných v USA skončí v odpadu a situace se dále zhoršuje. Plyne to ze studie, která při zjišťování míry plýtvání vyšla z modelu lidského metabolismu.

Množství vyhozeného jídla se většinou odhaduje z údajů, které výzkumníkům sdělí samotní spotřebitelé. Alternativou je zkoumání obsahu popelnic. Obě metody mají své nevýhody. První je nepřesná, při druhé se nedá pokrýt celý rozsah státu. Vědci z amerického Národního institutu pro cukrovku, nemoci ledvin a zažívacího traktu (NIDDK) zvolili jiný přístup.

Začali s předpokladem, že fyzická aktivita lidí se v čase příliš nemění. Někteří experti se domnívají, že poslední generace se hýbají spíše o něco méně, ovšem tým vedený Kevinem Hallem zvolil konzervativní odhad. Následně vědci analyzovali průměrnou váhu obyvatel USA v roce 1974 a 2003 a z těchto údajů odvodili, jakou kalorickou hodnotu musela mít jejich strava.

Další potřebný údaj poskytly zprávy o množství prodaného jídla. Tyto informace americké úřady poskytují specializované agentuře OSN s názvem Organizace pro výživu a zemědělství.

Z rozdílu mezi jídlem prodaným a zkonzumovaným plyne, kolik potravin se vyhodí.

V roce 2003 činila výživná hodnota prodaného jídla 3750 kalorií na osobu a den, přičemž spotřebováno bylo 2300. Do popelnic putovalo celých 39% všeho jídla, uvádí studie publikovaná v posledním čísle vědeckého časopisu PLoS ONE. Výsledek je o víc než čtvrtinu horší, než kolik dosud odhadovalo americké ministerstvo zemědělství.

Příliš levné potraviny?
Předchozí generace tak marnotratné nebyly. Ještě v roce 1974, v době, kdy Američané již přivykli relativnímu blahobytu, byl objem vyhozeného jídla poloviční.

Proč se plýtvá stále víc? Odborníci citovaní v článku časopisu Science se shodují, že příčinou jsou klesající reálné ceny potravin. "Kdyby bylo jídlo dražší, odpadu by bylo méně, říká chemik Greg Keoleian z Centra pro trvale udržitelné systémy při Michiganské univerzitě v Ann Arbor.

Vědci se nyní chtějí zaměřit na jiné vyspělé státy. Zajímá je například Japonsko, o němž se traduje, že je v otázce zacházení jídlem hospodárnější.

Premium

KOMENTÁŘ: Koronavirus je hrou o čas. Do roka onemocníme všichni

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nejdéle do roka koronavirem onemocníme všichni. Jde jen o to, aby se lidé s těžším průběhem choroby mohli během...

Premium

Úspěšný recept na koronavirus pochází z Číny a zní jasně: Chce to být tvrdý!

Lidé v ochranných rouškách během ranní dopravní špičky v Pekingu (9. března... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Inspirace pro svět: Jak se vlastně Číně podařilo silně zkrotit zákeřnou chorobu? Zatímco pro většinu Západu se...

Premium

Koronavirus nám vletěl do imunitně naivní populace, tvrdí parazitolog Ježek

Petr Ježek, primář laboratoře klinické mikrobiologie a parazitologie nemocnice... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tým primáře Oddělení klinické mikrobiologie a parazitologie Petra Ježka z příbramské oblastní nemocnice je jedním z...