Středa 8. dubna 2020svátek má Ema 19 °C jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Věda

Biopotraviny mohou svádět k větším porcím, budí totiž zdání dietnosti

Biopotraviny - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Biopotraviny - ilustrační foto. | foto: Lidové noviny

Produkty ekologického zemědělství mohou u lidí vyvolávat mylnou představu, že po nich přiberou méně než po normálním jídle. Díky tomu si možná dopřávají větší porce a mají menší motivaci ke cvičení. Vyplývá to z výzkumu psychologů z Michiganské univerzity, zveřejněného v časopise Judgment and Decision Making.

Vědci provedli dva experimenty. V prvním požádali 114 vysokoškoláků, aby si přečetli informace o složení na obalech sušenek. Na jednom se dočetli, že jsou vyrobené z biomouky (v angličtině "organic"). Pak měli hodnotit, o kterých sušenkách si myslí, že jsou zdravější a obsahují méně kalorií.

Většina studentů považovala za zdravější a dietnější biosušenky. Na stupnici od jedné do sedmi jim přiřadili průměrnou známku 3,9, zatímco klasickým sušenkám 5,17. Ve skutečnosti měly obě značky naprosto shodné množství kalorií. Nejlepší vlastnosti přisuzovali biosušenkám především studenti, kteří v dotazníku vyjádřili největší vztah k ochraně životního prostředí.

V druhém pokusu dali výzkumníci 215 studentům přečíst jednu ze dvou verzí příběhu o osobě, která chtěla zhubnout, ale zároveň se nechtěla vzdát svého obvyklého jídelníčku. V jedné verzi jedla po obědě normální dezerty, ve druhé pak biozákusky. Studenti pak měli hodnotit, jak velký průšvih bude, když osoba vynechá pravidelné odpolední běhání. Studenti, kteří četli příběh s biozákusky, to považovali za menší prohřešek.

Nejsou vždy, čím se zdají být

Autoři upozorňují, že další výzkumy musí teprve ověřit, do jaké míry se tyto nepřímo vyjádřené postoje z obou pokusů promítají na skutečném chování studentů.

"Z naší studie ale vyplývá, že lidé biopotravinám mylně přisuzují jiné vlastnosti, než jaké ve skutečnosti mají, a podle toho k nim přistupují," uvedl autor studie Jonathon P. Schuldt pro vědeckopopulární server Livescience.com.

Stejný server také připomíná, že výsledky jsou v souladu s dřívějšími zjištěními vědců z Newyorské univerzity. Podle nich se zákazníci nechávají často mást označeními typu "0 procent tuku". Domnívají se například, že jogurt s takovým označením má méně kalorií, i když to nemusí být pravda - jako zahušťovadlo odtučněných jogurtů se totiž používá škrob. Podobně informace o nízkém obsahu cholesterolu na některých potravinách nemusí nutně znamenat, že obsahují méně tuku.


Eva Vlčková

Autor

Eva Vlčkováeva.vlckova@lidovky.czČlánky
Premium

Nemilosrdná věznice Mírov. Hodina světla denně zlomí i ty největší bosse

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Poslední kamenný schod je sešlapaný, obroušený do lesku a jako by se prohýbal pod tíhou všudypřítomného zla. Denně na...

Premium

Koronavirus ještě může překvapit, říká přední světový biolog Karel Raška

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Koronavirus SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc označovanou Covid-19, nelze nijak podceňovat, říká český vědec Karel...

Premium

Ojetý vůz s DSG. Zjišťovali jsme jaké závady hrozí a kolik stojí oprava

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Rok od roku se zvyšuje poptávka po ojetých autech se samočinnými převodovkami. Je to jednoznačně důsledek jejich...

Máte virový, nebo bakteriální zánět? Vyzkoušeli jsme domácí CRP test
Máte virový, nebo bakteriální zánět? Vyzkoušeli jsme domácí CRP test

Dvacet testerek mělo možnost vyzkoušet domácí CRP test od Veroval. Jeho pomocí dokážete prověřit, jestli vám v těle řádí virový, nebo bakteriální zánět. Jak testy dopadly? A vyplatí se je pořizovat?