Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Čepované vs. lahvové. Jaké pivo je nejlepší a proč?

Věda

  7:00
Čím je dána kvalita točeného piva oproti pivu v lahvích či plechovkách? Proč je čerstvě natočené pivo tak ceněno z chemického hlediska? V rubrice Zeptejte se vědců odpovídal docent Pavel Dostálek z Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha.
Pivo - ilustrační foto.

Pivo - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Znalci i laici právem tvrdí, že nejlepší pivo je v pivovaru ve sklepě. Toto pivo je čerstvé, nefiltrované a obsahuje kvasinky. Po filtraci (odstranění kvasinek) je pak pivo ošetřováno odlišně podle toho, do jakého obalu bude určeno a jaká bude jeho trvanlivost. Filtrované pivo v sudech a tancích může být ve finální fázi ošetřeno odlišně od piva v lahvích a plechovkách. Čepované pivo je tak pro zákazníka příjemnější.

Pití piva. Ilustrační foto.

U piva, které má vydržet bez zákalu déle než šest měsíců, je nutné provést stabilizaci. K tomu se používají fyzikálně-chemické metody, při nichž se sorpčně odnímají z piva prekurzory zákalu (bílkoviny a polyfenoly). Není to tedy tak, že by se do piva přidávaly nějaké chemikálie, jak se někdy tvrdí, ale naopak jsou některé složky z piva odstraněny.
Pivo tvoří poměrně složitý koloidní systém a obsahuje i značný zbytkový extrakt pro prokvašení, který podléhá dalším negativním změnám během skladování. Z hlediska chuti je tedy pro spotřebitele nejlepší pivo co nejčerstvější.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!