náhledy
Vědec a pedagog Radim Kotrba o tom, zda lze i ve střední Evropě chovat antilopy, o mizejících druzích zvěře v české krajině a o tom, že stromy lze vysázet i uprostřed lánů.
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Stromy tu vždy byly a ani agrolesnictví není nic nového. Jen se tyto systémy opustily s tím, že stromy „překáží“, a nebyly mimo les tak využívány. Dnes v krajině chybí.
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Když jsme srovnávali složení masa skotu a podobně krmených antilop, ukázalo se, že antilopí maso téměř neobsahuje vnitrosvalový tuk. Příznivější byl také poměr pro člověka zdravějších polynenasycených mastných kyselin, zejména řetězce omega-3, k méně vhodným nasyceným mastným kyselinám.
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Vědec a pedagog Radim Kotrba o tom, zda lze i ve střední Evropě chovat antilopy, o mizejících druzích zvěře v české krajině a o tom, že stromy lze vysázet i uprostřed lánů.
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Radim Kotrba svůj život spojil s velkými savci, kterým se věnuje ve Výzkumném ústavu živočišné výroby (VÚŽV) a na České zemědělské univerzitě v Praze (ČZU). Mluví o tom, kdy nemít výčitky, když jíte hovězí maso, jak by velká zvířata mohla pomoci české krajině, která se v některých místech proměnila v zemědělsky využívanou „poušť“, a proč antilopám nemusí být u nás zima ani v zimě.
Autor: Tomáš Krist, MAFRA