Sobota 22. února 2020svátek má Petr 10 °C oblačno Předplatné LN

Diskuse k článku

Holanďané vypěstovali umělé vepřové maso. Podle Čechů je moc drahé

Holandským vědcům se podařilo po čtyřech letech bádání vypěstovat umělé vepřové maso. Z jednoho vepře by tak mohlo být masa jako z milionů kusů. Stačí jen v biogenerátoru namnožit buňky odebrané živému zvířeti. Podle českých vědců však nemá tento objev valnou šanci na to, aby se uchytil. Umělý řízek bude totiž mnohonásobně dražší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
1.12.2009 19:06

Re: No nazdar

a nenapadlo tě, že je to příčina a následek? zvířata krmíme tímhle svinstvem, aby rychle rostla a bylo žrádlo pro lidi. podle mě by to bylo super, kdyby se dalo maso vyrobit nebo vypěstovat uměle. já maso jím, ne přehnaně moc, ale přece. ale když si uvědomím, jakej život lidi těm hospodářským zvířatům připravujou, je mi jich fakt moc líto. drůbežárna je pro kuřata peklo na zemi.

3.12.2009 10:50

Re: No nazdar

Je to pravda, jsem bezcitni hajzlici, co chteji neco co jim nepatri. Pokud budu moct koupit maso bez nutnosti otrocit zvirata, klidne priplatim. Samozrejme rozumne dvoj nebo trojnasobek soucasne ceny.

1.12.2009 17:56

To už mi hlava nepojme

Zemědělci nemají kde kvalitní maso prodat, a tady se bude žrát nějaká umělá napodobenina masa?

1.12.2009 18:38

Re: To už mi hlava nepojme

Nepočítej s tím, že to bude zítra na pultech supermarktetů. Je to otázka budoucnosti a vzhledem k tomu, jak čím dál tím víc začínají být rozežraní číňani a indové tak nakonec budeme rádi že je tady taková technologie protože jinak nás sežerou i s chlupama, včetně všech krav a prasat, které teď nejdou na odbyt.

1.12.2009 20:19

Re: To už mi hlava nepojme

Můj příspěvek asi nebude příliš navazovat na ten Váš,ale přesto všechno co se týká toho syntetického žrádla je odporné a nezdravé.Jenom ty různé umělé tuky bez kterých se dnes nikdo neobejde a ještě si ten roztíratelný igelit pochvalují.Různé doroty vám představují doma při snídani naprosto nenahraditelnou Ramu a nebo Floru a jiné pofiderní margariny.Krásné a pěkně blbé je jak děti prosí maminku,že chtějí ještě namazat chléb s tímto jedem.A naprosto mimo soutěž :V 7hod.k večeři jsem si namazal dobrý čerstvý chleba se sádlem ze zabíjačky a posypal nahusto cibulkou,nemělo to chybu.

1.12.2009 22:19

Re: To už mi hlava nepojme

trošku palive , mlete papriki, a bude to super! Ale to ti hnoji z města nepochopi* A mužem se na ně zlobit?

3.12.2009 19:52

Re: To už mi hlava nepojme

Kvalitní maso? Haha..dobrej vtip...samozřejmě, i kvalita může být relativní, takže vám zrovna příjde kvalitní to, co je napuštěný hormonama, antibiotikama a bandou stresových hormonů, která jateční zvířata vylučují celý život....

1.12.2009 17:00

?

Už dnes má mnoho potravin chuť umělotin z PVC a to nekupuji žádné šunty. Myslím si, že šunka za 260,-/kg by už měla být výrazně lepší, než ta běžná bez názvu výběrová, ale bohužel tomu tak není, je jen o něco málo chutnější než ta běžná. Je spousta potravin, ale vybrat si něco opravdu dobrého, je čím dal tím těžší.

1.12.2009 16:47

letadlo těžší vzduchu nemůže létat

Tak tohle už tady tuším bylo. Je to velký pokrok, gratuluji.

1.12.2009 16:42

Konečne bude k mání

košer šunka...

1.12.2009 17:21

Re:

Když nemůžu koupit šunkovou kýtu, nezbude, než se spokojit s uzeným husím stehnem. Velikost husy se zkoumat nemusí.

1.12.2009 16:29

Žrádlo

Tyhlety sajrajty se dnes už vlastně taky vyrábí: umělé rybí filé, vyrobené z kostní rybí moučky, vzhledově odporný, jakož i sýry, které neobsahují žádné mléko, ale pouze olej atd. Francouzský film s Lui Finesem to kdysi ukázal ve filmu "Stehýnko nebo křidýlko" - už tenkrát autoři tohoto filmu nebyli daleko od pravdy. Chce to jen při nákupu nehledět jen na cenu, ale přečíst si na obalu, z čeho je to vyrobený!

1.12.2009 16:18

Jde o pokusy

V Japonsku třeba testují pěstování zeleniny v jakýchsi továrních "pěstírnách", při umělém světle, bez půdy. Třeba pod zemí, v nevyužitých skladech, v centru měst, ...

http://www.japanbusinesssolutions.com/cs/content/z-v-robn-linky-sjela-dal-hl-vka-sal-tu

Pochopitelně, že je to drahé. Ale pokud od nich tuto technologii koupí šejkové, proč ne?

1.12.2009 16:13

Věřte mi

Jednou vyřeší hlad lidstva chemický průmysl - o tom jsem pevně přesvědčen.

1.12.2009 18:00

Re: Věřte mi

Ano, bude tzv. "konečné řešení" ...

1.12.2009 16:05

Ach jo ...

To tam zase bude muset být hóóódně Eček a přírodně identických látek a barviv aby to aspoň trochu chutnalo. První pokus se sojovým maso (hnusem) jim moc nevyšel, tak to zkoušejí jinak.  Mám strach, že lidstvo jednou doplatí na ty umělé humusy a chemické produkty co jí. Hlavně, že to je levné, že .......

1.12.2009 15:59

Pane vy jste vdova brzy realitou?

Ne, nemůžu nevzpomenout na bláznivou komedii s panem Hrzánem a paní Janžurovou, Pane, vy jste vdova! To je hezký, budeme moci vypěstovat všecko, i lidské maso a Papuánci, poslední známí lidojedi nám utrhají ruce! Ne, nechme toho, je to dost nechutné, ale znáte to, čeho je tvor s názvem Homo sapiens sapiens schopen! Jinak to hodnotím docela kladně, omezí se zabíjení zvířat a hned ubyde i z nadprodukce metanu a CO2. Uplatní se to i v medicíně, nebudou muset čekat na dárce orgánů a konečně sklapne mafiím, které vraždí lidi za účelem prodeje orgánů k transplantacím. Bude to i definitivní konec peruánských gangů obchodujících s lidským tukem. Skončí takové nechutnosti a jednou provždy! Ano, vypěstované steaky, nebo řízky, proč ne, jen je to třeba ještě zdokonalit a vychytat chyby!

1.12.2009 16:35

Re: Pane vy jste vdova brzy realitou?

Tam ale maso nepěstovali, naopak používali přírodní produkty, viz kopie Kelletyové z telecího masa a když jí Bobo nese do kuchyně, tak říká - "60 kilo telecího, přece to nevyhodíme". :-)

1.12.2009 15:29

Konecne by mohlo byt kureci stehno v kostkach.

Vzdycky se pritom obirani kosti tak zapatlam!

1.12.2009 15:39

Re: Konecne by mohlo byt kureci stehno v kostkach.

Jak asi bude vypadat ovarová hlava? Taky hranatá?

1.12.2009 16:10

Re: Konecne by mohlo byt kureci stehno v kostkach.

Jojo, jednou bude v kostách, ale s kvalitním kuřecím masem to už pak nebude mít společného nic ....

1.12.2009 15:18

Proč ne?

Třeba je to jen první vlaštovka procesu,který někdy v budoucnu zruší hnusárnu jménem jatka.

1.12.2009 15:28

Re: Proč ne?

Asi nejite maso...

Jinak dnesni jatka jsou naprosto jemnocitne zachazeni se zviraty v porovnati s tim, co se delo drive. Akorat, ze nas je hodne a na jatkach je dobytek koncentrovany a tak to muze utlocitnejsi obcany ponekud zarazit. Ale jinak nic noveho...

Videl jste, jak lev zabiji antilopu? To take neni zrovna nejjemnejsi podivana. A deje se to dnes a denne...

1.12.2009 16:03

Re: Proč ne?

Pravda,nicméně asi dvacetmilionkrát častěji je zabito nějaké dobytče na jatkách.A to je navíc od narození chováno za tím účelem v těsných,uměle osvětlených prostorách,kde podstupuje i jiné úpravy.Je kastrováno/samozřejmě bez umrtvení/,pojídá antibiotika ,hormony a další mňamky.Pak se nažene do kamiónu,který,pokud se nevybourá,ho odveze do tisícpětset kilometrů vzdálených jatek,často v horku na chcípnutí.Myslím,že je to poněkud odlišný osud,než má antilopa ulovená lvem.

1.12.2009 16:07

Re: Proč ne?

Jedna hnusárna by nahradila druhou. Maso je fajn. Lépe ale chutná vlastnoručně zabité zvíře. Jinak, největší hnusárna je vegetariánská strava. Nechutné šlichty, popírající lidkou přirozenost. Jsme dravci!

1.12.2009 16:17

Re: Proč ne?

Nesmysl jako hrom.Přinejhorším jsme všežravci jako mnoho primátů.Navíc tomu neodpovídá  ani naše trávící soustava, složení chrupu,délka březosti u samic a další podstatné věci.A až nastane někdy nějaká přirozenost/nikdy víc jsme nebyli od ní dál/tak strava bude opět pouze vegetariánská.

1.12.2009 15:15

Jo a na tuhle vedu se ma prispivat z rozpoctu?

Jo a na tuhle vedu se ma prispivat z rozpoctu? Nevim, mam pocit, ze to neni to, co chci podporovat...

1.12.2009 16:11

Re: Jo a na tuhle vedu se ma prispivat z rozpoctu?

Az budete k staru potrebovat nahradit selhavajici organ, budete mluvit trochu jinak. (Prave vyzkum tohoto typu eventuelne umozni vypestovat si novy organ, bez darce a bez rizika odvrzeni tkane).

1.12.2009 16:17

Re: Jo a na tuhle vedu se ma prispivat z rozpoctu?

Urcite si dokazete predstavit i jine vyuziti takoveho postupu, ne jen k "masove" vyrobe jidla. Treba ve zdravotnictvi, kdy nam to bude nahrazovat svalovinu, kterou kvuli necemu ztratime a pritom to vypestuji z nasich bunek, takze s minimalni odezvou organismu. Zatim to berme jako zpravu, ktera ma podnitit tok dalsich penez do vyzkumu.

1.12.2009 15:08

Už takhle žereme svinstva.

Teď ještě tohle. Věda se ubírá úplně špatným směrem, neustále se vymýšlí, jak co ošidit.


Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Folksam je na trhu od roku 1908 a patří k největším švédským pojišťovnám. Od... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Filip Dolenský, profesionální hráč počítačových her | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...