Čtvrtek 29. října 2020svátek má Silvie 10 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Věda

Konec pančování? Brněnští vědci vyvíjí systém, který rozpozná odrůdu vína

Víno - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Víno - ilustrační foto | foto: Shutterstock

BRNO Rozpoznat druh vín, odrůdy a místo původu by měl systém, který nyní vyvíjejí odborníci chemické fakulty Vysokého učení technického v Brně. Jejich snaha přichází v době, kdy stát začal bojovat s pančováním a falšováním vína. VUT informace o svém záměru zveřejnila na novém webu.

Konečným cílem chemiků z VUT je vytvořit matematicko-statistický model ke klasifikaci českých a moravských vín, podle něhož by je bylo možné zařadit do skupin podle geografického původu, odrůdy a typu agrotechniky použité při pěstování révy vinné.

„Zjednodušeně řečeno je třeba najít společné znaky vzorků vín patřících do stejné skupiny,“ uvedl vědec Jaromír Pořízka. Model je mimo jiné založený na kombinaci parametrů, kterou odborníci získali prvkovou analýzou vzorků vín známého původu pomocí hmotnostního a optického emisního spektrometru. Vyhodnocení dat ze všech analýz je možné jen s využitím pokročilých statistických technik vícerozměrné analýzy.

Brněnský tým připravuje také studii zabývající se vlivem použití pesticidů na koncentraci vybraných prvkových parametrů vína, jako jsou mangan, měď a zinek. Klasický systém pěstování révy je úzce spojený s využitím pesticidů a bylo experimentálně potvrzeno, že tato vína vykazovala vyšší absolutní koncentrace uvedených prvků.

Řada vinařů od používání pesticidů ustupuje. Zatímco před rokem 2006 se produkcí biovín zabývala čtyři vinařství, nyní je jich už kolem stovky. Zvýšila se i plocha z deseti na 1000 hektarů.

Stačí vyměnit etiketu

Falšování biovín je opravdu snadné, stačí vyměnit etiketu a víno v lahvi vydávat za bioprodukt. „Na základě chemického složení je však možné poctivě vyráběná biovína odlišit od vín vyráběných konvenčním způsobem,“ uvedl Pořízka. Kromě prvkového složení se biovína liší v obsahu organických látek. V ekologickém vinohradnictví přísun živin do půdy zajišťuje využití kompostů a chlévské mrvy. Jde o živiny v organické formě. Klasický systém používá hnojiva obsahující dusík a další výživné látky v rozpuštěné anorganické formě, rychleji a snáze dostupné kořenovému systému rostliny.

Další oblastí, do níž směrují brněnští vědci výzkum, je rozlišení a potvrzení geografické autenticity vín, tedy místa, kde byly hrozny použité při výrobě daného vína vypěstovány. Fyzikální a chemické vlastnosti půd mají hlavní podíl na výsledné podobě vín a stanovení prvkového profilu vína je vysoce efektivní pro určení geografického původu díky přímé spojitosti se složením půdy ve vinohradu.

,

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Měření teploty u vstupu do pardubické nemocnice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

Proč jejich opatření fungují? Němci neztrácejí čas malichernými diskusemi

Německý virolog Christian Drosten | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Německo má novou mediální hvězdu. A není to fotbalista ani modelka. Je to Christian Drosten. Virolog, který drží...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!