25. června 2018 6:00 Lidovky.cz > Relax > Věda

Lidé, kteří si občas dopřejí skleničku, mohou přežít abstinenty, uvádí studie

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 5Diskuse
Pití alkoholu je v řadě kultur nedílnou součástí života (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pití alkoholu je v řadě kultur nedílnou součástí života (ilustrační foto). | foto: Pixabay

Belfast S konzumací alkoholu bývá spojována řada zdravotních rizik jako je například rakovina nebo poškození mozku či jater. Nový výzkum však naznačuje, že lidé, kteří si dopřávají méně než sedm alkoholických nápojů týdně, mají nižší riziko onemocnění rakovinou nebo dřívějšího úmrtí než lidé, kteří nepijí vůbec.

Není tajemstvím, že příliš alkoholu škodí. Některé výzkumy dokonce naznačují, že pouhá jedna sklenička vypitá nad týdenní limit, který odpovídá přibližně pěti skleničkám vína nebo pěti půllitrům piva, může zkrátit život o 30 minut.

Podle výzkumu Andrewa Kunzmanna z Univerzity v severoirském Belfastu situace ale není tak hrozná. Na vzorku téměř 100 tisíc lidí se svým týmem zkoumal vliv konzumace alkoholu na úmrtnost a riziko onemocnění rakovinou.

Výsledky, o nichž píše server businessinsider.com, říkají, že lidé, kteří vypijí méně než sedm alkoholických nápojů týdně, jsou podle výzkumníků vystaveni nejnižšímu riziku dřívějšího úmrtí nebo onemocnění rakovinou. Abstinenti mají o sedm procent vyšší riziko, že zemřou dříve nebo dostanou rakovinu, zatímco lidé, kteří vypijí denně více než tři alkoholické nápoje, mají riziko vyšší o dvacet procent. Alkoholický nápoj je přitom podle výzkumníků například pivo střední síly.

Důkaz pro informované rozhodnutí

„Pití alkoholu je osobní výběr a není naším cílem říkat lidem, jestli ho mohou nebo nemohou pít,“ napsal Kunzmann pro The Conversation. „Cílem studie je nabídnout silný důkaz, aby mohli lidé dělat informovaná, zdravá rozhodnutí o své konzumaci alkoholu,“ shrnul důvody autor studie. Konzumace alkoholu je navíc nedílnou součástí celé řady kultur.

Výzkumníci započítali do studie i další údaje o životním stylu jako například kouření nebo způsob stravování, výsledky ale mohlo zkreslit bohatství jednotlivých účastníků. „Lidé, kteří pijí střídměji, jsou často bohatší, takže mohou mít i lepší přístup ke zdravotní péči nebo mohou být fyzicky aktivnější,“ nastínil Kunzmann, čím mohou být výsledky ovlivněné.

Výsledky vypadají pozitivně zejména pro ty, kteří si občas rádi dopřejí skleničku. Přestože však celkové riziko onemocnění rakovinou nebo dřívějšího úmrtí bylo nejnižší u lidí, kteří vypijí méně než sedm skleniček týdně, s jakoukoliv konzumací alkoholu stoupalo riziko onemocnění rakovinou. K dobře znějícímu závěru tak výzkumníci dospěli zejména na základě pravděpodobného pozitivního vlivu mírné konzumace alkoholu na kardiovaskulární systém, což může prodloužit délku života.

  • 5Diskuse