Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kosmonauti otevřeli na ISS palírnu skotské whisky

Věda

  14:00
MOSKVA/EDINGBURGH - Prozkoumat možnost výroby skotské whisky v podmínkách stavu beztíže je cílem ojedinělého experimentu, do něhož se v těchto dnech pustila posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Společná fotografie posádek raketoplánu Atlantis a vesmírné stanice ISS foto: Reuters

Informaci o neobvyklých kosmických pokusech se sladem a dubovým dřevem přinesla ruská média.

ČTĚTE TAKÉ:

Loni v říjnu na jedné z nákladních lodí dorazila na ISS speciální zásilka - slad a dubové dřevo opracované na ohni. Právě tyto dvě látky jsou pro výrobu a zrání whisky klíčové. Slad je základní surovinou a ožehnutý vnitřek sudů, v nichž nápoj zraje, je zdrojem specifických aromatických a chuťových složek.

Whisky bude hotová za dva roky

Obě látky nyní kosmonauti použili k pokusu, jehož cílem je vyzkoušet reakci ječného sladu s dubovým dřevem v podmínkách stavu beztíže. Pokus má expertům ukázat zvláštnosti procesu kosmického kvašení. Stejně jako sám test má být unikátní i výsledek: první "kosmická whisky", která bude mít, jak vědci pevně doufají, zcela specifické chuťové vlastnosti.

O fungování "palírny" na palubě ISS se přičinila skotská firma Ardbeg Distillery ve spolupráci s americkými experty ze společnosti NanoRacks, která dodává pro ISS vědecká zařízení. Experiment probíhá souběžně v pozemské palírně firmy Ardbeg ve Skotsku, v laboratořích NanoRacks v americkém Texasu a na palubě ISS.

Výsledek pokusu bude znám ale až za dva roky, protože výroba whisky se nesmí uspěchat. Na Zemi ani ve vesmíru.

Autoři: ,

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha