Informaci o neobvyklých kosmických pokusech se sladem a dubovým dřevem přinesla ruská média.
ČTĚTE TAKÉ: |
Loni v říjnu na jedné z nákladních lodí dorazila na ISS speciální zásilka - slad a dubové dřevo opracované na ohni. Právě tyto dvě látky jsou pro výrobu a zrání whisky klíčové. Slad je základní surovinou a ožehnutý vnitřek sudů, v nichž nápoj zraje, je zdrojem specifických aromatických a chuťových složek.
Whisky bude hotová za dva roky
Obě látky nyní kosmonauti použili k pokusu, jehož cílem je vyzkoušet reakci ječného sladu s dubovým dřevem v podmínkách stavu beztíže. Pokus má expertům ukázat zvláštnosti procesu kosmického kvašení. Stejně jako sám test má být unikátní i výsledek: první "kosmická whisky", která bude mít, jak vědci pevně doufají, zcela specifické chuťové vlastnosti.
O fungování "palírny" na palubě ISS se přičinila skotská firma Ardbeg Distillery ve spolupráci s americkými experty ze společnosti NanoRacks, která dodává pro ISS vědecká zařízení. Experiment probíhá souběžně v pozemské palírně firmy Ardbeg ve Skotsku, v laboratořích NanoRacks v americkém Texasu a na palubě ISS.
Výsledek pokusu bude znám ale až za dva roky, protože výroba whisky se nesmí uspěchat. Na Zemi ani ve vesmíru.