Neděle 12. července 2020svátek má Bořek 20 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Věda

Nejlepší ochrana před zubním kazem? Kokosový olej, zjistili vědci

Jak budou vypadat lidské zuby? Budou drobnější a náchylnější na kazy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jak budou vypadat lidské zuby? Budou drobnější a náchylnější na kazy | foto: Shutterstock

DUBLIN Kokosový olej by se mohl v budoucnu stát významnou přísadou zubních past. Vědci totiž zjistili, že dokáže ničit bakterie, které způsobují zubní kaz.

Irští experti při svém výzkumu odhalili, že kokosový olej po reakci s enzymy zastavuje růst streptokoků, které rozhodující měrou přispívají k tvorbě zubního kazu. Ten postihuje 60 až 90 procent dětí v průmyslových zemích. Kokosový olej napadá navíc i kvasinky, jež stojí za vznikem aft. Napsal o tom zpravodajský server BBC.

ČTĚTE TAKÉ:

Tým odborníků z technologického ústavu v irském městě Athlone se při svém výzkumu zaměřil na účinky kokosového, rostlinného a olivového oleje v jejich přírodním stavu a nechal je reagovat s enzymy v procesu, který se podobá procesu trávení v lidském těle začínajícímu již v dutině ústní. Poté oleje otestoval v přítomnosti streptokoků. Pouze kokosový olej byl schopen potlačit množení většiny kmenů těchto bakterií.

Vědci sdělili, že při štěpení kokosového oleje pomocí enzymů se olej mění v kyseliny, které aktivně a efektivně bakterie zneškodňují. Kokosový olej si poradil mimo jiné s bakterií streptococcus mutans, která žije v ústní dutině člověka, přichycuje se na zubech a vylučuje žíravou kyselinu.

Kokosový olej místo chemie

Damien Brady, který společně s Patricií Hughesovou výzkum vedl, prohlásil, že kokosový olej by se při výrobě zubních past mohl stát atraktivní alternativou pro chemické přísady, jako je kupříkladu fluor.

"Působí již při relativně nízkých koncentracích," řekl o kokosovém oleji Brady. "Navíc vzhledem k rostoucí odolnosti bakterií vůči působení antibiotik, je důležité, abychom obrátili pozornost k novým cestám, jak bojovat s mikrobiální infekcí," dodal.

,

Neurolog: Alzheimera a parkinsona může ovlivnit strava. Opatrně s mléčnými výrobky

Ostravský neurolog David Školoudík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jako jeden z mála na světě dokáže vyčíst z ultrazvukových snímků riziko Parkinsonovy, Alzheimerovy a dalších chorob....

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Molekulární bioložka a genetička Soňa Peková. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Vlci útočí. Rodina z Beskyd se bojí o dcery i o turisty

Smečka vlčích mláďat v Javorníkách (7. 8. 2019) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klidný život rodiny žijící v beskydské obci Hrádek blízko Jablunkova, změnil útok vlků. „Sedmiletá dcera ráda chodí se...