Čtvrtek 2. července 2020svátek má Patricie 26 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Věda

Obsah rtuti v oceánech se vlivem člověka až ztrojnásobil

Slané vyhlídky. Během stovek a tisíců let se dostaneme do situace, která... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Slané vyhlídky. Během stovek a tisíců let se dostaneme do situace, která... | foto: ProfimediaČeská pozice

WASHINGTON Obsah rtuti ve světových oceánech se vlivem činnosti člověka od éry průmyslové revoluce až ztrojnásobil, tvrdí studie amerických vědců. Její údaje přitom podle agentury AP předčily dosavadní odhady odborníků. Znečištění oceánských vod tímto toxickým kovem přitom může ohrozit zdraví dětí konzumujících ryby, v jejichž tělech je rtuť přítomna.

Většina člověkem vyprodukované rtuti se v oceánech ukládá v důsledku spalování fosilních paliv či používání rtuti při těžbě zlata, uvádí studie publikovaná dnes v časopise Nature. "Všechny části planety jsou do nějaké míry kontaminovány rtutí," uvedl hlavní autor studie Carl Lamborg z institutu oceánografie v americkém státě Massachusetts.

Nejvyšší obsah rtuti je v mělčích vodách do sta metrů hloubky, kde se podle studie za poslední více než století více než ztrojnásobil. V hloubce od sta do tisíce metrů je zhruba dvouapůlkrát větší než koncem 19. století, ve větších hlubinách pak vzrostl jen asi o desetinu. Výjimku tvoří severní Atlantik, kde je i ve velkých hloubkách koncentrace rtuti výraznější. Přibližně dvě třetiny lidmi vyprodukované rtuti se nacházejí méně než kilometr pod hladinou.

ČTĚTE TAKÉ:

V mořské vodě se z tohoto kovu stává jedovatá metylrtuť, která se usazuje v tělech ryb a dalších oceánských živočichů. Pokud je konzumují těhotné či kojící ženy, může mít toxická látka vliv na vývoj dítěte. Stejné riziko podstupují i malé děti. Podle Lamborga však studie nepřináší žádné závěry či doporučení ohledně konzumace ryb. Jeho kolega Joel Blum z Michiganské univerzity, který se výzkumu neúčastnil, uvedl, že studie může v budoucnu vědcům významně pomoci zjistit, jak se rtuť dostává do mořských živočichů a tím i do lidské potravy.

,

Neurolog: Alzheimera a parkinsona může ovlivnit strava. Opatrně s mléčnými výrobky

Ostravský neurolog David Školoudík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jako jeden z mála na světě dokáže vyčíst z ultrazvukových snímků riziko Parkinsonovy, Alzheimerovy a dalších chorob....

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Molekulární bioložka a genetička Soňa Peková. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Vlci útočí. Rodina z Beskyd se bojí o dcery i o turisty

Smečka vlčích mláďat v Javorníkách (7. 8. 2019) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klidný život rodiny žijící v beskydské obci Hrádek blízko Jablunkova, změnil útok vlků. „Sedmiletá dcera ráda chodí se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!