Vědci tvrdí, že 87 ze 115 nejdůležitějších rostlin plodících ovoce, zeleninu, koření či olejniny potřebují k opylování hmyz jako jsou například včely nebo čmeláci. Intenzivní zemědělství ale ničí jejich přirozené prostředí.
Tým ekologů a biologů z univerzity v Göttingenu společně s kolegy z Francie, Austrálie a Spojených států zkoumal souvislost mezi opylováním a výnosy z užitkových rostlin ve více než 200 zemích. Došli k závěru, že výnosy rostlin jsou výrazně vyšší, když je opyluje hmyz.
Například v Brazílii museli zemědělci rostliny důležité pro obživu kvůli nedostatku hmyzu opylovat sami. Nicméně základní rostliny jako pšenice, rýže a kukuřice na opylování hmyzem závislé nejsou, stačí jim vítr. Vědci jako jediné východisko vidí návrat k zemědělství šetrnému k přírodě, aby rovnováha ekosystému nebyla nadále narušována.
Tým ekologů a biologů z univerzity v Göttingenu společně s kolegy z Francie, Austrálie a Spojených států zkoumal souvislost mezi opylováním a výnosy z užitkových rostlin ve více než 200 zemích. Došli k závěru, že výnosy rostlin jsou výrazně vyšší, když je opyluje hmyz.
Například v Brazílii museli zemědělci rostliny důležité pro obživu kvůli nedostatku hmyzu opylovat sami. Nicméně základní rostliny jako pšenice, rýže a kukuřice na opylování hmyzem závislé nejsou, stačí jim vítr. Vědci jako jediné východisko vidí návrat k zemědělství šetrnému k přírodě, aby rovnováha ekosystému nebyla nadále narušována.