Středa 12. srpna 2020svátek má Klára 29 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Věda

V Brně vyvíjejí na víno elektronický jazyk

Miodrag Milovanović se ve výzkumných laboratořích MU v rámci programu stipendií Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu věnuje novým metodám analýzy cukru a kyselin ve víně. Jeho metoda přispěje k rychlé analýze až 7 složek najednou.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Miodrag Milovanović se ve výzkumných laboratořích MU v rámci programu stipendií Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu věnuje novým metodám analýzy cukru a kyselin ve víně. Jeho metoda přispěje k rychlé analýze až 7 složek najednou. | foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

BRNO Zařízení, které po ponoření do sklenice vína zjistí jeho složení a po porovnání s údaji v paměti napíše, o kterou odrůdu jde. I tak by měl fungovat „bioelektronický jazyk“, který vytvářejí v biochemickém ústavu brněnské přírodovědecké fakulty.

Mohl by se stát postrachem nepoctivých vinařů. „Jazyk“ má ve výsledku zjišťovat koncentrace sedmi vybraných biochemických faktorů. „Jeho smyslem je urychlit analýzy vína,“ popsal LN Karel Lacina, který se na výzkumu podílí.

Například Státní zemědělská a potravinářská inspekce má přístroj, který podobně vína hodnotí na principu nukleární magnetické rezonance. Už několikrát se postaral o pokuty pro vinaře, kteří své produkty pančují nebo neuvádějí správné složení - jenže zabírá obří místnost a analýza si žádá čas a peníze. Přístroj stál 46 milionů korun.

"Tady pracujeme s použitím enzymů a jejich kombinace s elektrochemickými metodami, výsledný přístroj by měl být přenosný,“ dodal Lacina. Mohli by si jej například pořídit i sami vinaři.

Víno - ilustrační foto

Tvůrci mají i mezinárodní posilu, jedním z členů týmu je Miodrag Milovanovič ze Srbska - sám člen vinařské rodiny. Do Brna přijel v rámci projektu Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu, které finančně podporuje „lov mozků“ pro brněnské projekty a vědecké týmy. V laboratoři tráví hodiny denně, když do vzorku vína vsouvá biosenzory zapojené na počítač. „Každý zjišťuje určité hodnoty, je potřeba najít nejlepší kombinaci,“ popsal včera Milovanovič.

ČTĚTE TAKÉ:

Kdo by předpokládal, že při výzkumu spotřebuje ústav velké množství vína, ten se plete. Budou ho maximálně litry. „Pak bude zajímavé, když bude potřeba přístroj naučit, jak vzorek popsat nejen jeho vlastnostmi, ale právě řečí vinařů,“ dodal Lacina. Elektronický jazyk by totiž měl být schopen díky srovnání poznat odrůdy. V obavě z podobné techniky už pak v nepoctivé vinárně nezamění vína ani návštěvě z Prahy.

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří románů Stanislav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Lucie Výborná | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Zdravotník odebírá vzorky pro testování na covid-19 v indické Kalkatě. (23.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!