Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

V Brně vyvíjejí na víno elektronický jazyk

Věda

  18:00
BRNO - Zařízení, které po ponoření do sklenice vína zjistí jeho složení a po porovnání s údaji v paměti napíše, o kterou odrůdu jde. I tak by měl fungovat „bioelektronický jazyk“, který vytvářejí v biochemickém ústavu brněnské přírodovědecké fakulty.

Miodrag Milovanović se ve výzkumných laboratořích MU v rámci programu stipendií Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu věnuje novým metodám analýzy cukru a kyselin ve víně. Jeho metoda přispěje k rychlé analýze až 7 složek najednou. foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Mohl by se stát postrachem nepoctivých vinařů. „Jazyk“ má ve výsledku zjišťovat koncentrace sedmi vybraných biochemických faktorů. „Jeho smyslem je urychlit analýzy vína,“ popsal LN Karel Lacina, který se na výzkumu podílí.

Například Státní zemědělská a potravinářská inspekce má přístroj, který podobně vína hodnotí na principu nukleární magnetické rezonance. Už několikrát se postaral o pokuty pro vinaře, kteří své produkty pančují nebo neuvádějí správné složení - jenže zabírá obří místnost a analýza si žádá čas a peníze. Přístroj stál 46 milionů korun.

"Tady pracujeme s použitím enzymů a jejich kombinace s elektrochemickými metodami, výsledný přístroj by měl být přenosný,“ dodal Lacina. Mohli by si jej například pořídit i sami vinaři.

Víno - ilustrační foto

Tvůrci mají i mezinárodní posilu, jedním z členů týmu je Miodrag Milovanovič ze Srbska - sám člen vinařské rodiny. Do Brna přijel v rámci projektu Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu, které finančně podporuje „lov mozků“ pro brněnské projekty a vědecké týmy. V laboratoři tráví hodiny denně, když do vzorku vína vsouvá biosenzory zapojené na počítač. „Každý zjišťuje určité hodnoty, je potřeba najít nejlepší kombinaci,“ popsal včera Milovanovič.

ČTĚTE TAKÉ:

Kdo by předpokládal, že při výzkumu spotřebuje ústav velké množství vína, ten se plete. Budou ho maximálně litry. „Pak bude zajímavé, když bude potřeba přístroj naučit, jak vzorek popsat nejen jeho vlastnostmi, ale právě řečí vinařů,“ dodal Lacina. Elektronický jazyk by totiž měl být schopen díky srovnání poznat odrůdy. V obavě z podobné techniky už pak v nepoctivé vinárně nezamění vína ani návštěvě z Prahy.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...