12. května 2019 5:56 Lidovky.cz > Relax > Věda

Vědci budou zkoumat vliv toxických látek v půdě na lidi

Eroze půdy (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Eroze půdy (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

PRAHA Vědci budou v novém centru excelentního výzkumu NutRisk Centre zkoumat dopad škodlivých látek v půdě na potravní řetězec od rostlin přes zvířata po člověka. Díky tomu by měli být schopni nalézt způsoby odstranění těchto látek a zajistit bezpečnou rostlinnou a živočišnou produkci. V tiskové zprávě to dnes uvedla Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů (FAPPZ) České zemědělské univerzity (ČZU).

Na výzkum toxických látek, které se do půdy dostávají z průmyslové výroby a konvenčního zemědělství, získala univerzita z evropských zdrojů 240 milionů korun.

Vědci v novém centru budou hledat způsoby, jak zabránit vniknutí škodlivých látek do půdy, jak je odstranit a zabránit vstupu do rostlin. Chtějí také definovat jejich vliv na tvorbu nutričně významných látek v rostlinách a v tělech zvířat. „Doposud bylo zkoumáno pouze působení jednotlivých toxických látek na malou část agroekosystému, nyní je naším cílem zmapovat vliv komplexního souboru kontaminantů na celý potravní řetězec od rostlin, přes zvíře až po dopady na člověka,“ uvedl vedoucí projektu Pavel Tlustoš z FAPPZ ČZU.

Těžké kovy, rezidua pesticidů, zbytky léčiv, kosmetických a čistících prostředků se dostávají do půdy z průmyslové výroby i jako doprovodné látky při aplikaci hnojiv a pesticidů. Rostliny je pak hromadí ve své biomase, nebo je ovlivněn jejich metabolismus a přicházejí tak o své nutriční účinky. Mohou být také snadněji napadány škůdci a chorobami. Zvířata tyto rostliny pak konzumují a toxické látky pak mohou ovlivnit kvalitu mléka, masa a vajec. Podle vědců může příjem takové rostlinné a živočišné stravy způsobovat lidem chronické zdravotní potíže.

Na výzkumu bude pracovat několik vědeckých týmů z FAPPZ. „Vzhledem ke spolupráci se 16 výzkumnými pracovišti z celého světa máme možnost využít pestrou škálu moderních teoretických přístupů i experimentálních technik,“ doplnil Tlustoš.

Výzkum tohoto problému byl na ČZU zahájen v říjnu loňského roku. Klíčové aktivity se soustředí na zkoumání organických škodlivých látek, mikroorganismů, kořenů, rostlin, organismů v půdě, ryb, zvířat, mikroorganismů v potravinách a krmivech, modelování a analytiku.

ČTK