14. října 2010 14:52 Lidovky.cz > Relax > Věda

Vědci napsali premiérovi otevřený dopis. Je to slátanina, tvrdí úředník

Vědci v Praze protestovali proti krácení financí Akademii věd, z okna ústavu symbolicky oběsili českého vědce. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vědci v Praze protestovali proti krácení financí Akademii věd, z okna ústavu symbolicky oběsili českého vědce. | foto: ČTK

PRAHA Fórum Věda žije! požaduje v dopise premiérovi Petru Nečasovi novou metodiku hodnocení výsledků výzkumu a vývoje a zrušení přímé státní podpory inovací v podnicích. Vědci také požadují přehodnocení statusu, kompetencí a pozice Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) a ministerstva školství v systému vědní politiky státu.

Vědci se odvolávají na průběžnou zprávu auditu výzkumu, vývoje a inovací konsorcia pěti odborných zahraničních firem, který zadalo ministerstvo školství. Ta podle nich potvrdila oprávněnost kritiky současné státní vědní politiky.

"Audit jednoznačně odsuzuje metodiku hodnocení vědeckých výsledků vypracovanou RVVI, kterou opakovaně označuje za 'zvrácenou'," uvedli. Vědní politika v České republice postrádá koncepci, strategické řízení, adekvátní hodnocení vědeckých výsledků a jejich zpětnou vazbu.

Věda žije!

Fórum Věda žije! je občanské sdružení, které organizuje diskuse mezi vědci, vládními a nevládními organizacemi a veřejností o vědní politice a reformě vědy a výzkumu. V posledních měsících se zaměřuje na jednání s politiky o současných problémech vědy a o budoucí koncepci jejího řízení.

Chybí důraz na kvalitu výsledků výzkumu a vývoje podle mezinárodních kritérií. Nynější kritizovaná metodika hodnocení stimuluje masovou produkci nekvalitních výsledků. Hodnocení inovací je čistě administrativní a snadno manipulovatelné.

Metodika je schopna zcela zdeformovat vědeckou a výzkumnou praxi, proto je nutné ji okamžitě zrušit a vytvořit nový systém podle mezinárodních standardů, požadují vědci.

"Černou dírou", ve které mizí veřejné finance určené pro výzkum a vývoj, jsou podle dopisu resortní programy, zejména ministerstva průmyslu a obchodu, kterým chybí dostatečná kontrola výsledků.

Podle vědců ministerstvo udělilo pětinu prostředků v programu TIP bez jakéhokoli hodnocení. Vědci považují za kuriózní, že má být podpora tohoto výzkumu ze státního rozpočtu v letech 2010 a 2011 přesto zvýšena téměř o miliardu korun. Za nezbytné považují redukci poskytovatelů státní podpory.

Otevřený dopis premiérovi Nečasovi

Hlavním aktérem inovací musí být podle vědců průmysl, protože motorem i kritériem úspěšné inovace je zisk. Nezbytné je proto financování výzkumu a inovací od sebe oddělit a přejít od přímé podpory projektů soukromých podniků k systému daňových úlev, jak je to obvyklé v zahraničí.

Vědci versus Blažka

V dopise vědci tvrdí, že management státní politiky výzkumu a vývoje dlouhodobě ignoruje stanoviska a věcné připomínky odborné veřejnosti. Vědní politiku státu ovlivňují zájmové skupiny. Vědci už dříve upozorňovali na to, že tyto skupiny se snaží přesměrovat finanční prostředky poskytované základnímu výzkumu do průmyslu.

Zodpovědnost za dnešní stav státní vědní politiky, nekoncepční kroky a vyhrocenou situaci má podle vědců především Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Její vedení i přes volání vědců po jeho změně se podle dopisu ze dvou třetin nezměnilo. Nynější sekretář rady Marek Blažka, který zároveň předsedá některým komisím rady, zastává tuto funkci od vzniku rady.

Vědci tvrdí, že "opakovaně překračoval své kompetence, účelově manipuloval s materiály a daty". Tyto skutečnosti nejsou zárukou žádoucích změn, píšou vědci premiérovi a požadují, aby věnoval koncepčním otázkám výzkumu a vývoje "patřičnou pozornost".

Dopis je slátanina

Blažka se proti nařčení ohradil s tím, že jde o základní neznalost práce rady. Obvinění jsou podle něj nepodložená. "Dopis je slátanina, která účelově manipuluje fakty. K jeho obsahu se jistě vyjádří adresát," uzavřel.

"Způsob reakce i formulace sekretáře Blažky pouze ilustrují jeho aroganci. Je nepřípustné, aby statní úředník takto vulgárně reagoval na kritický názor příslušniku akademicke obce," reagoval na Blažku Martin Krummholz ze sdružení Věda žije!

Vláda v návrhu státního rozpočtu pro příští rok podle Blažky zvýšila výdaje na výzkum a vývoj oproti letošnímu roku z 25,4 na 25,9 miliardy korun.

Půlmiliarda míří na vysoké školy. Peníze pro průmysl naopak mírně klesly. Výhledově nynější kabinet zamýšlí finančně zvýhodňovat pracoviště, která dokážou výsledky svého bádání realizovat ve výrobě a inovacích, uzavřel sekretář.

Lidovky.cz, ČTK
Premium

Sedí s drahými mobily, dětem kupujeme kartáčky my, říká režisérka Výměny

Jana Rezková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kreativní producentka a režisérka Jana Rezková natáčí už patnáct let úspěšnou reality show Výměna manželek. Navštívila...

Premium

Ztracenou vášeň nastartuje nevěra, vyvolává ohrožení, míní sexuoložka

nevěra - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jste s partnerem už pár let, ale jen matně si vzpomínáte na dobu, kdy jste se sebe navzájem nemohli dočkat a hořeli...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

TIP PRO MAMINKY: Jak si usnadnit cestování s miminkem

Advent a Vánoce se kvapem blíží a vás možná letos čekají návštěvy rodiny s malým miminkem. Změna prostředí však může být pro malého človíčka náročná. Pojďte se podívat, jak mu ji usnadnit.