Sobota 11. července 2020svátek má Olga 17 °C občasný déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Věda

Zeptali jsme se vědců: Jsou ke žluknutí náchylnější spíš oleje nebo tuky?

Jedlý rostlinný tuk na smažení – ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jedlý rostlinný tuk na smažení – ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Máslo je ve skutečnosti trvanlivější než olej, rychleji se kazí hlavně kvůli svému obalu. Na otázku odpověděl RNDr. Ondřej Vaněk, Ph.D., z katedry biochemie Přírodovědecké fakulty UK.

Žluknutí je proces oxidace, který se týká především reaktivnějších dvojných vazeb nenasycených mastných kyselin. Olej obsahuje nenasycených tuků mnohem více než máslo a degraduje proto rychleji. Oproti máslu má však jednu výhodu: používá se v tekutém stavu a je proto uzavřený v láhvi, což ho před oxidací chrání. V lednici se neskladuje proto, že ztuhlý tuk by z lahve hůře vyléval.

„Tekuté zlato“ olivový olej

Máslo se naopak používá v pevném stavu, a proto se uchovává v chladu. Zároveň ho obal příliš nechrání před oxidací, takže v případě delšího výskytu mimo lednici žlukne. Pokud by ale bylo uskladněno ve vhodném obalu, mělo by vydržet bez újmy po dlouhou dobu.

Problém žluknutí se ovšem netýká jen uvedených tuků, ale také různých pochutin, k jejichž výrobě se tuk používá - chipsů, arašídů atd. Ty se proto kvůli větší trvanlivosti balí do ochranných atmosfér, nejčastěji dusíku. Po otevření je proto radno rychle je zkonzumovat.

Zeptejte se vědců

Neumíte si vysvětlit některé zákony přírody? Zajímá vás proč je obloha modrá, nebo proč si sova nemůže ukroutit krk? Zeptejte se vědců prostřednictvím rubriky serveru Lidovky.cz.

Otázky posílejte na e-mail internet@lidovky.cz a do předmětu napište: otázka pro vědce a nebo položte otázku přes Twitter s hashtagem # otazkaprovedce.

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Pro Čechy je nebe nízko, píše ve své knize Mojmír Hampl. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Přední chirurg a brzy osmdesátník Pavel Pafko má za sebou tři etapy... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...

Advantage Consulting, s.r.o.
ZÁSTUPCE MISTRA ve VÝROBĚ

Advantage Consulting, s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 28 000 - 32 000 Kč