Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zeptali jsme se vědců: Mohou se při nadměrném louhování čaje uvolňovat nějaké škodlivé látky?

Věda

  5:51
Každý druh čaje vyžaduje konkrétní dobu louhování a také požadovanou počáteční teplotu vody, ve které louhování probíhá. Je to z důvodu dosažení optimálního chuťového zážitku. Na otázku odpověděl RNDr. Jakub Hraníček, Ph.D., z katedry analytické chemie Přírodovědné fakulty UK.

Délka louhování je obvykle výrobcem uvedena na obalu čaje. Pro různé druhy čajů platí obecně různé časy a teploty vody. Při nedodržení těchto doporučení však nehrozí žádné významné zdravotní riziko. 

Zeptejte se vědců

Neumíte si vysvětlit některé zákony přírody? Zajímá vás, proč je obloha modrá nebo proč si sova nemůže ukroutit krk? Zeptejte se vědců prostřednictvím rubriky serveru Lidovky.cz.

Otázky posílejte na e-mail internet@lidovky.cz a do předmětu napište: Otázka pro vědce nebo položte otázku přes Twitter s hashtagem #otazkaprovedce.

Při kratší než doporučené době louhování dochází k ochuzení chuťového zážitku, z čaje se prostě nestihne vyluhovat vše potřebné. Při překročení doporučené doby se do čaje začnou uvolňovat i další látky (např. třísloviny), které mají obvykle hořkou chuť, čímž se výsledných chuťový zážitek opět mění.

Pojem škodlivý je zde velmi relativní, a jak jsem již psal, čaj Vám sice při překročení doporučené doby louhování nebude možná tolik chutnat, ale nepředstavuje to významné zdravotní riziko. To může nastat v případě, že se do čaje dostanou nežádoucí látky toxického charakteru, které nejsou původem z čajových lístku. Jejich zdrojem může být např. nesprávná manipulace s čajovými lístky při jeho sběru, skladování a zpracování. To je však obecně nežádoucí a zdraví škodlivé látky by při dodržení správných postupů v čaji být neměly.  

Autor: