Neděle 29. března 2020svátek má Taťána 9 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Věda

Zeptali jsme se vědců: Proč nastrouhané jablko zhnědne?

Jablka (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jablka (ilustrační foto). | foto: Shutterstock

Proč ohryzek nebo nastrouhaná jablka časem zhnědnou? Na otázku odpověděl Jan Kolář z Přírodovědecké fakulty UK:

Hnědnutí můžeme pozorovat nejen u jablek, ale také u banánů, brambor a mnoha jiných druhů ovoce či zeleniny. Jakmile je totiž otlučeme, nakrájíme, nastrouháme nebo okoušeme, začnou v nich probíhat speciální biochemické reakce.

Enzymy ze skupiny polyfenoloxidáz při nich nejdříve přemění takzvané fenolické látky na jiný typ organických sloučenin – chinony. K této reakci je nutný kyslík. Chinony pak samovolně reagují s dalšími molekulami, až se nakonec vytvoří hnědé sloučeniny. Fenolické látky a polyfenoloxidázy jsou v rostlinách navzájem odděleny. Nalézají se buď v různých částech buňky, nebo v různých buňkách stejného orgánu. Když ovšem rostlinu či plod mechanicky poškodíme, vnitřní struktura pletiv a buněk se naruší. Fenolické sloučeniny se tak „potkají“ s enzymy, což nastartuje reakce vedoucí ke zhnědnutí.

Pro rostliny jsou tyto biochemické pochody zřejmě užitečné. Výzkumy totiž ukazují, že vznikající látky je mohou chránit proti chorobám a škůdcům i proti některým typům stresu, například suchu a ultrafialovému záření.

Jablka - ilustrační foto.

V potravinářství je naopak hnědnutí většinou na škodu, protože zhoršuje vzhled i chuť rostlinných produktů. Výrobci se ho proto snaží omezovat – obvykle přidáváním různých sloučenin, které snižují aktivitu klíčových enzymů polyfenoloxidáz.

Strouhané a krájené ovoce nezhnědne, když ho spaříme vařící vodou, případně ho pokapeme šťávou z citrónu. Vysoká teplota a okyselení totiž zastavují nebo výrazně zpomalují činnost polyfenoloxidáz. Stejný účinek má rovněž vitamín C i další látky obsažené v citrónové šťávě.

Zeptejte se vědců

Neumíte si vysvětlit některé zákony přírody? Zajímá vás proč je obloha modrá, nebo proč si sova nemůže ukroutit krk? Zeptejte se vědců prostřednictvím rubriky serveru Lidovky.cz. Otázky posílejte na e-mail internet@lidovky.cz a do předmětu napište: otázka pro vědce a nebo položte otázku přes Twitter s hashtagem # otazkaprovedce. 

 

Premium

Luxusní auta a vily. Pohádkový život utnula mladíkům až policie

Domy a byty podvodníků ze společnosti J.O. Investment s. r. o. (na snímku je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jakubovi O. bylo dvacet let, když založil firmu J.O. Investment a začal podnikat. Po třech letech jezdil v kabrioletu...

Premium

Lhaní se dá naučit. Emoce se však obelhat nedají, radí kriminální psycholog

Slovenský kriminální psycholog Ondrej Kubík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Naproti vám sedí podezřelý. Říká pravdu, nebo lže? Kriminální psycholog Ondrej Kubík ví, jak u výslechu přečíst mysl...

Premium

Dojemná záchrana? Nikoliv. MF DNES odhalila síť černého byznysu se psy

Psi z množírny z útulku. V bezpečí. Fenky Rózu a Mašličku MF DNES předala do... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Líbivá záchrana psů z nevhodných podmínek je skvělý byznys. Na jeho financování se podílí česká i německá veřejnost....

Otestovali jsme: Obstála kosmetika pro nejmenší Nivea Baby?
Otestovali jsme: Obstála kosmetika pro nejmenší Nivea Baby?

Dvacet maminek mělo možnost vyzkoušet šetrnou kosmetiku od Nivea Baby, která je určena těm nejmenším do 3 let. Jak dětem vyhovoval micelární gel a krém proti opruzeninám? A sáhly by maminky po této kosmetice znovu?

Najdete na Lidovky.cz