29. září 2018 5:23 Lidovky.cz > Relax > Věda

Zeptali jsme se vědců: Proč rostliny ukládají nejvíce živin do slupky a ne do semen?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Jablko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jablko | foto: Shutterstock

Důležité látky nalezneme ve slupce, dužnině i v semeni plodů. V tom, kde se které z nich nacházejí, panuje ovšem poněkud zmatek. Na otázku odpověděl Mgr. Ivan Kulich, Ph.D., z Katedry experimentální biologie rostlin Přírodovědecké fakulty UK.

Dotaz je zajímavý především tím, že předpokládá, že ve slupce je více živin než v samotném semeni. Nevím, odkud toto tvrzení pochází, ale jednoduše není pravdivé. Často slyšíme, že nejlepší věc na bramboře nebo jablku je slupka, protože má nejvíc živin. Stejně tak se obecně ví, že celozrnná mouka je zdravější než obyčejná, a to právě proto, že ji tvoří i obalové části z obilek, které obsahují řadu důležitých látek jako vláknina, minerální látky, stopové prvky, vlákna a esenciální mastné kyseliny.

Zeptejte se vědců

Neumíte si vysvětlit některé zákony přírody? Zajímá vás proč je obloha modrá, nebo proč si sova nemůže ukroutit krk? Zeptejte se vědců prostřednictvím rubriky serveru Lidovky.cz.

Otázky posílejte na e-mail internet@lidovky.cz a do předmětu napište: otázka pro vědce a nebo položte otázku přes Twitter s hashtagem # otazkaprovedce.

V běžné řeči se naneštěstí slovo živina používá poněkud nesprávně - myslí se jím vitaminy, vláknina, stopové prvky apod. Zkrátka to, co je pro nás zdravé. Měli bychom jim tedy raději říkat zdravé látky. Živina je totiž v první řadě energeticky bohatá látka - tuk, cukr (škrob) a zásobní proteiny. Tyto látky jsou především zdrojem energie a stavebních látek. Například ze škrobu vytváří rostlina celulózu, hlavní stavební prvek těla rostliny.

Zásobní látky si rostliny střádají uvnitř - buď v endospermu, anebo přímo v těle embrya apod. Kupříkladu takové semínko řepky olejky (Brassica napus) obsahuje zásobní látky - kapénky tuku - přímo v embryu. Semenný obal je na živiny velmi chudý. Stejně je tomu u zrna kukuřice, kde je škrob nabohacený v endospermu, nikoliv v perikarpu (vnější vrstvě). Naopak slupka často akumuluje barviva, antioxidanty, má silné buněčné stěny (mnoho vlákniny) atd. A stejně jako salát ji považujeme za zdravou právě proto, že neobsahuje moc živin, ale hodně zdravých látek.

Prirodovedci.cz
  • 1Diskuse